.

Mallorcánál felfedezett római hajó roncsa 93 amfórát szállítottA tengeri régészek a spanyolországi Mallorca turistákkal teli strandjaitól nem messze felfedeztek a tengerfenéken egy 1800 éves római kori hajóroncsot, amely majdnem száz amfórát szállított.


A relikviákat először 2019. júliusában fedezték fel Palma város S'Arenal strandjának közelében, a mallorcai tanács bejelentése szerint.

playa S'Arenal

Tekintettel a maradványok értékére, a hatóságok a Baleár-tengeri Régészeti Tanulmányok Intézetének (IBEAM) munkatársait hívták segítségül az ősi tárgyak dokumentálása és megmentése érdekében, még mielőtt kincsrablók kezére kerültek volna.

A tengeri régészek néhány lenyűgöző felvételt készítettek a hajóroncsról és a régészeti munkákról.
 
A felfedezett amfórák

A kereskedelmi hajó az időszámításunk szerinti harmadik században süllyedt el, miközben rakományt szállított az Ibériai-félsziget déli részéről (más néven a mai Spanyolország szárazföldi része) Rómába.

A hajóroncsban a régészek legalább 93 amfórát számoltak össze, melyek a görögök és a rómaiak által használt hagyományos, két fogantyúval és keskeny nyakkal rendelkező korsók.

Miután a szárazföldre vitték őket, a mallorcai tanács kapcsolatba lépett különféle szakemberekkel, akiknek feladata az amfórák tartalmának elemzése.
 

Továbbá vizsgálni fogják a hajó fa részeit és a roncsból származó feliratokat is, hogy megpróbálják összerakni a hajó történetét, például hogy honnan származnak a szállított áruk.

A hajó útvonalából és a roncs korából ítélve azt gyanítják, hogy olívaolajat, bort és egy erjesztett, garumnak nevezett halszószt tartalmaztak. Ez a szójaszósz-szerű fűszer, amelyet néha "Római ketchupnak" is neveznek, az ősi időkben széles körű népszerűségnek örvendett, és úgy vélik, hogy ez volt az oka annak, hogy a Római Birodalomban sok ember fertőződött meg a halakban található férgekkel.

Nem sokkal a felfedezés után a palmai rendőrség elmondta, hogy a roncs "nagy értéket képvisel," és végül a Mallorcai Múzeumban kerül kiállításra.
 

<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/98ycLsKyRnY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol