.

A malagai lakásbérleti árak a harmadik legmagasabbak SpanyolországbanSpanyolországban, a harmadik legmagasabb helyen vannak a malagai lakásbérleti árak amit az átlagfizetés egyharmadához viszonyítanak.

Malagában a bérelhető lakások  átlagára 143 euróval haladja meg a nettó jövedelem 30%-át, amit csak Barcelona és Palma de Mallorca árai előznek meg. 

  • Csak minden ötödik lakás van az elfogadhatónak tartott  ár alatt

Kilátás Malagára.
Kilátás Malagára. / JAVIER ALBIÑANA (Malaga)

 

A lakásbérlet egyre nagyobb problémává válik Malagában. A városban a lakások bérleti díja az élmezőnyben van, anélkül, hogy az átlagbérek is az élmezőnyben lennének. A kínálat egyre kevesebb, a kereslet pedig egyre nagyobb. 

A jegybank által az eladósodás megelőzése érdekében javasolt bérleti díj a havi jövedelem 30%-a. Az Országos Statisztikai Intézet (INE) 2020-as adatai szerint Malagában, ahol a családok átlagos nettó bevétele körülbelül 2300 euró, az elfogadható  bérleti díjnak 755 euróba kellene kerülni. 

Malagában az Idealista  (lakáshirdetéseket megjelentető újság) hirdetéseiben  csak minden ötödik lakás két hálószobás , és a platformon hirdetett lakásoknak csak a 21%-a van 755 euró alatt. A Sanyol Statisztikai Hivatel (INE)adatai szerint a spanyol háztartások átlagosan 2,4 főből állnak, így egy 2 szobás lakás lenne a minimum, amely egy családnak otthont adhat..

Az Idealista saját statisztikája szerint, egy kétszobás lakás piaci ára Malaga városában havi 898 euró, azaz 143 euróval meghaladja az elfogadható árat . Ennél csak Barcelona (392 euróval) és Palma de Mallorca (256 euróval) árai vannak magasabban. Őket követi Madrid (125 euró), San Sebastián (97 euró), Valencia (95 euró), Alicante (87 euró) és Bilbao (21 euró).

Azokban a városokban, ahol nagyobb a különbség az elfogadható ár és a piaci ár között, nehezebb a sorsuk a bérből élő családoknak.  Barcelonában, 2 hálószobás otthon bérlése esetén: a családok jövedelmének 39%-át kell bérleti díjra fordítani, ami jóval meghaladja a szakértők által meghatározott 30%-ot. 

E felett van Palma (35%) és Malaga (33%) városa., Madrid (31%), Valencia (31%), Alicante (31%) és San Sebastián (30%). Több  nagyobb városban ez a mutató közel van a 30%-hoz, de még alatta marad: Bilbao (29%), Sevilla (28%), Santa Cruz de Tenerife (28%) és Las Palmas de Gran Canaria (26%) . Nagyon jó ez az arány Ciudad Realban (14%), Teruelben (16%), Jaénben, Palenciában, Cáceresben és Cuencában (17%, ami ebben a 4 városban) fordul elő.

Spanyolország nagy részén a két hálószobás apartmanok kínálatának 42 %-a kedvező árú . Ez azt jelenti, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező család számára havonta maximum 764 eurót kell fizetni  Azonban a frekventáltabb helyeken a 2 szobás lakások átlagos ára  2022 decemberében havi 800 euró volt. 

Francisco Iñareta, az idealista szóvivője szerint „az adatok azt mutatják, hogy Spanyolországban elegendő mennyiségű kedvező bérleti díjért kínált lakás van, de ezek nem találhatók meg azokon a helyeken, ahol a kereslet koncentrálódik. Ezeken a helyeken,különböző intézkedésekkel kell bővíteni a kínálatot - írja a malagahoy.es


Forrás: https://www.malagahoy.es/malaga/Malaga-tercera-Espana-alquiler-salario_0_1770123368.html

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol