.

Madárra gondoltak, magzatot találtakEgy 2100 éves apró szarkofágról mostanáig azt hitték a tudósok, hogy egy madár bebalzsamozott tetemét rejti. Kiderült, tévedtek - írja a Science Alert tudományos portál.


A múmiát rejtő szarkofág évekig egy raktárban volt az angliai Maidstone Múzeumban. Mivel méretét tekintve tökéletes volt egy madár tetemének tárolására, ráadásul a koporsó tetejét egy sólyom feje alapján mintázták - utalva az egyiptomi istenre, Hóruszra - a kutatók joggal feltételezték, milyen maradványokkal lesz dolguk. 

A különféle állatfajok - macskák, krokodilok, szkarabeuszok, madarak - mumifikálása bevett gyakorlat volt az ókori Egyiptomban, már csak ezért sem fogtak gyanút a szakértők. Sőt, mivel a szarkofág külsejében nem volt semmi rendkívüli, ezért kezdetben meg sem akarták alaposabban vizsgálni. Végül mégis a CT-vizsgálat mellett döntöttek.

 


A mini szarkofág   (kép forrása: Maidstone Museum)


A kutatócsoport kiderítette, hogy a csontok egy28 hetes magzathoz tartoznak. A gyermek azért halhatott meg az anyaméhben, mert súlyos születési rendellenességei voltak: gerince teljesen torz, és koponyája, agya sem fejlődött ki rendesen. 

A magzatról készült eddigi legnagyobb felbontású felvételek alapján azt állapítottuk meg, hogy anencephaliában szenvedett. Egy ilyen rendellenességgel eleve halva jött volna a világra" - magyarázta Nelson. Hozzátette: a magzat koponyájának felső része nem fejlődött ki, nyitott gerince volt, fülcsontjai a fej hátulsó részén kezdtek kialakulni. Ezek a fejlődési rendellenességek az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

 
        A magzatról készült kép  (kép forrása: Maidstone Museum)

A kutatók a mostanival együtt eddig csupán két anencephaliás gyermekmúmiát találtak, az elsőt még a 19. században tárták fel. Azt egyelőre a kutatók sem tudták megmondani, a halott magzatot miért pont egy madarat ábrázoló szarkofágban helyezték el.

A rendellenességek vélhetően azért alakultak ki a magzatnál, mert az anya nem jutott megfelelő táplálékokhoz, súlyos folsav- és vitaminhiányban szenvedett. 
 

(Science Alert)   /   origo 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol