.

Macskaürülékből válogatott luxuskávéA cibetmacska ürülékéből készül a Kopi Luwak, a világ egyik legdrágább kávéja.


Az indonéz szigeteken őslakos cibetmacskaféle a maláji pálmasodró kávéfák tetején éldegél, s kávébabbal táplálkozik, amely emésztés után átalakul luxusitallá


A Kopi (Indonéziában így hívják a kávét) Luwakot Szumátra szigetén termesztik. Mégsem egzotikus származása teszi különlegessé, hanem az, ahogyan „készül".
Az indonéz szigeteken őslakos cibetmacskaféle, a maláji pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) - melyet a helyiek csak Luwaknak hívnak - a kávéfák tetején éldegél, táplálékul pedig a legérettebb, pirosló kávébabot fogyasztja. A kávészemek végighaladnak az állat bélrendszerén, közben "fermentálódnak" (mely lényegében megegyezik a kávé úgynevezett nedves erjesztése során végbemenő enzimatikus emésztéssel), majd megjelennek az állat ürülékében. Miután ezt összegyűjtötték és abból kinyerték a kávét, megpörkölik, majd ízesítik. Rejtély, hogy erre ki és hogyan jött rá, mindenesetre a szumátriai lakosok ennek köszönhetik hírnevüket.
 
 
Pár éves őrület a Black Ivory Coffee, amelyet a kedves kis cibetmacskaféle emésztési szokásairól mintáztak: kávészemeket etetnek elefántokkal,, majd ezek ürülékéből válogatják ki a kávészemeket.


A Black Ivory Coffee mára elhódította a Kopi Luwaktól a világ legdrágább kávéjénak a címét, melynek fogyasztását csak a legtehetősebbek engedhetik meg maguknak.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol