.

Legendás hely Andalúziában: Cazorla
Sok más andalúz faluval ellentétben Cazorláról nem mondható el, hogy történelme az ősidőkbe nyúlik vissza. A környék nagyon szép, meredek hegyek, mély völgyek tarkítják, de földművelésre, állattartásra kevésbé alkalmas. 
A mór időkben nagyon kevesen lakták, inkább katonai szerepe volt. Északra Toledo volt az úr, az innen délre eső területet viszont a muszlimok uralták. 
A dombtetőn épült kis erődítményt a XIII. században a toledói érsek csapatai foglalták. Cazorla a keresztény és mór terület határán van ezért az  érsekség a régi várat kibővítette, hogy állandó katonasággal biztosítsa déli határait.


Ez valóban valóban legendás hely, Tragantina legendája innen ered.

 
 
A legenda szerint Cazorla mór királya, értesült hogy Toledo rabló hadjáratot indít a muszlimok területére és most az ő királysága ellen készülődnek. Cazorla és környéke csupán egy kis királyság volt Toledo déli határán. Tudta, hogy saját katonasága gyenge  a keresztény csapatokkal szemben, ezért alattvalóinak megparancsolta, hogy a támadás idejére rejtőzzenek el a környező hegyekben.
Tudta, ezek a  rabló hadjáratok csupán néhány napig tartanak, mert miután a katonák összeszedték az értékeket, hamar tovább állnak.
A királynak volt egy fiatal lánya, akit nem akart elküldeni a hegyekbe a szabad ég alá, ezért úgy döntött, inkább elrejti a vár titkos kazamatáiba. Ellátta élelemmel, és lámpással, ne kelljen a sötétben botorkálnia. A pince bejáratát lefalazta, a keresztények ne találjanak rá a rejtekhelyre.
 

A király utolsónak hagyta el, a várat, de ekkor már az ellenség a bejáratnál volt. Nem sokat teketóriáztak, megölték, a királyt összeszedték a mozdítható értékeket, de a lány rejtekhelyét nem fedezték fel.
A hercegnő néhány nap után rádöbbent, hogy ő ott maradt elfelejtve és bezárva a sötét pincében. Ennivalója elfogyott, lámpása elaludt, hatalmas félelem uralkodott el rajta. Nem tudni mennyi ideig volt így, de egy idő után már nem érzett semmit. Amikor odébb akart menni, nem tudott, lábai kígyóvá változtak.
Azóta kísért szelleme Cazorla várában. Aki meghallja énekét az osztozik sorsában, és nem fogja látni az élet napfényes oldalát.  


A legenda igazát hívatott bizonyítani Tragantína mumifikálódott szelleme, ami a vár felkapott turista látványossága.


 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol