.

Lakabe, a feltámadt spanyol faluA Pamplonához közeli vidéki közösség Lakabe, tavaly ünnepelte megalakulásának 35. évfordulóját. Az elmúlt évtizedekben Spanyolország legjobban működő és példaértékű ökofalujává nőtte ki magát.

 


1980-ban egy csapat fiatal úgy döntött, hogy saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, és ők maguk hozzák létre azt az életközeget, amelyet elveikkel összeegyeztethetőnek tartanak. Miután a spanyol vidékre jellemző az elnéptelenedés, kézenfekvő volt az ötlet, hogy egy elhagyott falut töltsenek meg újra élettel. Nem csak egy alternatív falut szerettek volna felépíteni, de egyben egy olyan közösséget is, amely közvetlen kapcsolatot ápol a természettel, és amelyben az emberi kapcsolatok az élet alappillérét képezik
 

A faluhoz, amelyet 14 fiatal „foglalt el” nem vezetett autóút, nem rendelkezett sem áram-, sem vízellátással, és csupán egyetlen ház állt tető alatt. Ez jelentette az egész közösség otthonát a kezdetekben.  Az első években az összes lakó a falu újjáépítésével foglalatoskodott, mialatt nem csak falakat és házakat emeltek, hanem egy igen erős és összetartó közösséget is. Az anyagi háttér megteremtése érdekében különböző építkezéseken vállaltak munkát, amelyben nagy segítséget nyújtott a falu újjáépítése során szerzett tapasztalatuk és az a kiemelkedő csapatmunka, amely Lakabe-ra jellemző.
 

Lakabe önfenntartó, saját víz-, és energiaellátással rendelkezik, élelmiszerigényének legnagyobb részét megtermeli, vagy a természetből gyűjti, illetve amit tud, újrahasznosít.

A falunak saját sajt-, és szappanüzeme, autószerelő műhelye, több veteményese, állatállománya (kecske, ló, tehén, tyúk) továbbá péksége is van, amelyet 1996-ban legalizáltak, és azóta bio-tanúsítvánnyal is rendelkezik. A pékség a közösség fő bevételi forrásává vált, ahol kiemelkedő minőségű kenyeret készítenek kovásszal, frissen őrölt liszttel és az általuk épített, fatüzelésű kemencében sütve. Az eladásból származó bevétel pedig az egész közösségé, ugyanis a faluban nem ismert a magántulajdon fogalma: minden mindenkié.

Létezik egy közös kassza, ahova minden pénzbevétel kerül, akár a kenyér eladásából származik, akár abból, hogy az egyik lakó a falun kívül vállal alkalmi munkát. Ebből a közös kasszából fedezik az egész közösség, illetve az egyes lakók költségeit is, természetesen egy bizonyos prioritási rend fenntartása mellett. Miután a falu több területen önellátó, illetve életvitelük sem pazarló, így a költségek könnyen kifizethető szinten mozognak - például összesen két mosógépet használnak és hűtő is csak a közös konyhában van.

A lakóházak is az egész közösség tulajdonába tartoznak, így az igényekhez igazodva osztják ki az épületeket. Ha egy párnak gyermeke születik és nagyobb otthonra van szüksége, akkor egyszerűen a falun belül átköltöznek egy másik házba. A közösség az évek alatt 12 házat épített újjá, továbbá új épületeket is emeltek, mialatt a falu lakóinak száma 15 és 45 fő között ingadozott, míg napjainkra 30 fő körül stabilizálódott.

A közösség döntéshozatali rendszere is egyedülálló: nincsen kijelölt vezető, minden kérdést a heti közös gyűlésre visznek, ahol minden lakosnak egyenértékű szavazati joga van. Ugyan a lakóknak van kiemelt területük aszerint, hogy mihez értenek a legjobban, a felelősség mégis egyenlően oszlik meg.

A falu lakói minden nap közösen reggeliznek és ebédelnek, az ebéd elkészítéséért pedig minden héten más szakács felel. A település a gyermekeknek is egyedülálló közeget biztosít. A falu összes újszülöttje otthon, természetes szülés útján látta meg a napvilágot.

Lakabe közösségi élete is igen aktív, számos ünnepséget rendeznek, két zenei együttesük van, színházi előadásokat, paródiákat, vagy éppen tavaszköszöntést tartanak. Mindemellett politikailag is elhívatottak. Egyrészt már puszta létezésükkel is egy lehetséges alternatívára hívják fel a figyelmet, de emellett aktívan fellépnek szociális és politikai kérdésekben is. Többek között a szomszédos falu kilakoltatása idején tüntetéseket szerveztek a figyelem felhívása érdekében.

Számos kurzust és tanfolyamot tartanak oktatási, kulturális vagy éppen csoportdinamikai témában. Az érdeklődök számára minden évben kétszer, három hétre megnyitják a falut, amikor is bárki átélheti Lakabe mindennapjait, és önkéntesként részt vehet a közösség életében. Mindeközben nem csak egy pozitivizmusra sarkalló életformát lehet megtapasztalni, de a hely ráébreszt arra, hogy igenis létezik alternatíva.

forrás

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china