.

Különös népszokás Dél-SpanyolországbanEgy spanyol bíróság elutasította állatvédők keresetét, akik azt akarták elérni, hogy tiltsák be a dél-spanyolországi Cazalilla egyik népszokását, amelynek során egy pulykát dobnak le a település templomának tornyából, hogy az ünneplő tömeg elkapja.
 

 
A jaéni bíróság szerint a pulykadobálás nem állatkínzás, mivel az állatok még soha sem sérültek meg, viszont a hagyomány fontos része a település kulturális és történelmi örökségének.

A népszokás a 19. századra nyúlik vissza és a helyiek szerint egész évben szerencsés lesz az, aki elkapja a toronyból ledobott pulykát.

A pulykadobást szerdán rendezték volna, de azegyház bezáratta a templom torony ajtaját, ahonnan a pulykát akarták ledobni, így az esemény leglátványosabb része elmaradt. A szervezők azonban előálltak egy B-tervvel: nem a magasból dobtak le egy pulykát, hanem a földön engedtek el kettőt, és a helyiek, némi üldözés után elkaphatták őket. A fiestára a környező településeken élők is jelentős számban elmentek. A program hagyományosan körmenettel kezdődik, San Blasnak, a falu védőszentjének szobrát viszik végig a templom körüli utcákon.
 

Ezután a templom előtti téren összegyűlt tömeget egy rezesbanda szórakoztatja népszerű spanyol dalokkal, amelynek szövegét az idők során az eseményhez igazították. Így lett például a jól ismert Viva Espana! azaz Éljen Spanyolország! refrénből Viva la pava! vagyis Éljen a pulyka!, amit az ünneplők közösen énekelnek.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol