.

Kolombusz zászlóshajójának vélik a Haiti melletti hajóroncsot
A napokban akarnak hozzálátni annak a karib-tengeri hullámsírban fekvő hajóroncsnak a feltárásához, amelyről megtalálói azt feltételezik, hogy Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű zászlóshajója.


Barry Clifford amerikai tengeri roncskutató, aki csapatával május elején felderítő merüléseket végzett a Haiti északi partjainál elsüllyedt legendás hajónál, szerdán közölte, hogy a feltárás megkezdése attól függ, mikor kapnak engedélyt a haiti kormánytól. Az expedíciónak arról is gondoskodnia kell, hogy találjanak olyan helyet, ahol a felszínre hozott leleteket elhelyezhetik - mondta Clifford New Yorkban tartott sajtóértekezletén.
A roncs egy korallzátony közelében fekszik 3-5 méter mélyen a tengerben.

"Úgy vélem, meggyőző a bizonyíték arról, hogy a hajó a legnagyobb valószínűséggel a Santa Maria" - hangsúlyozta Clifford, aki bizonyosságát a hajóroncsról készített korábbi felvételek újraelemzésére és az újabb felderítő merülések során gyűjtött adatokra alapozza.

A szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani. A hónap elején visszatértek a helyszínre, azzal a szándékkal, hogy azonosítsák azokat tárgyakat - köztük egy ágyút -, amelyeket 2003-ban fotóztak le a hajónál. Az ágyút és számos tárgyat azonban az engedély működő műkincs vadászok már elvitták a roncsról.

A Santa Mariát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén. Kolumbusz 1492-ben augusztus 3-án ezzel indult útnak a dél-Spanyolországi  Palos kikötőjéból, hogy új nyugati útvonalat keressen Indiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később, december 24-én, a Santa Maria - Kolumbusszal a fedélzetén - zátonyra futott Haiti északi partjainál, és a legénység elhagyta a hajót.

Ezután Kolumbusz elkezdte megépíttetni első erődjét egy közeli faluban, majd egy héttel később, embereinek egy részét hátrahagyva, két megmaradt hajóján visszaindult Spanyolországba, hogy jelentést tegyen királyi pártfogóinak felfedezéséről, amelyről úgy vélte, hogy egy Ázsiába vezető új nyugati útvonal.  (MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol