.

Két hét múlva csődbe mehet az USA, a világ legjobban eladósodott államaKözeleg a határidő, ami már többször a csőd szélére lökte az Egyesült Államokat


Az USA-ban létezik egy adósságplafon, amely megszabja mekkora lehet az államadósság. Ezt a plafont már rég átlépték, amit minden évben ennek a rendelkezésnek az ideiglenes felfüggesztésével értek el. Most Donald Trumpon a sor, hogy kiharcolja a plafon megemelését (vagy felfüggesztését), amire alapesetben 2 hete, szélsőséges esetben néhány hónapja van, ugyanis március 15-én érvényét veszíti az a 2015 októberében elfogadott határozat, ami ideiglenesen felfüggesztette az amerikai adósságplafonra vonatkozó törvény hatályát.


A jelenlegi adósságplafon tizennyolcezer milliárd dollár, miközben az államadósság lassan eléri a húszezer milliárd dollárt. Az eddigi kormányzatoknak sikerült újra és újra felfüggeszteni az adósságplafon hatályát, amivel csupán maguk előtt görgették ezt a megoldatlan problémát.
 


2013-ban olyannyira kiéleződött a helyzet,  hogy a kincstárnak úgynevezett "rendkívüli intézkedéseket" kellett foganatosítania ahhoz, hogy fizetni tudja a lejáró adósságpapírokat. Ezek a rendkívüli intézkedések például közintézmények átmeneti bezárását, illetve egyéb, nem létfontosságú állami szolgáltatások felfüggesztését jelentették. Végül az adósságplafon megemeléséről nem, csupán annak felfüggesztéséről sikerült megállapodni, viszont ezzel is visszaállhatott minden a normális kerékvágásba.


Most viszont új helyzet állt elő. Az elnökválasztáson győztes republikánus Donald Trump nem tudja elfogadtatni gazdaségpolitikáját a demokratákkal. Ha pártok ezen a rövid határidőn belül nem tudnak megállapaodni  az adósságplafon megemeléséről, vagy felfüggesztéséről, csődbe mehet az USA..
Bár a tavalyi elnökválasztáson a republikánusok többséget szereztek az amerikai kongresszus mindkét házában, egyáltalán nem biztos, hogy az idén sima ügy lesz ennek ennek a problémának a kezelése.  A republikánusokon belül ugyanis van egy, magukat Tea Party-nak nevező csoportosulás, akik hagyományosan a fiskális fegyelem és az adósság elleni küzdelem mellett foglalnak állást.
A demokraták mindent megtettek, és még most is megtesznek Trump hatalomra kerülése, és hatalomban maradása ellen, ezért ha összefognak a republikanus Tea Party-nak nevezett csoportosulással, sikeresen blokkolhatják a következő pénzügyi évet, ezzel fizetésképtelenné téve az USA-t

A pénzügyi befektetők figyelmének fókuszában most ezek az események vannak. Az USA esetleges államcsődje nagy felfordulást okozna a vlággazdaságban. - írja a portfolio
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol