.

Kannibalizmusra utaló csontokat találtak egy dél-spanyolországi barlangbanEgy 2023 Júniusi tanulmányban olyan emberi csontokat elemeznek, amelyeket több ezer évvel ezelőttről származnak a mai Dél-Spanyolország területén a Cueva de los Marmoles barlangban – írja a Live Science. A nyomok arra utalnak, hogy a korabeliek formálták a maradványokat, és talán meg is ették az elhunytak húsát és csontvelejét.


Cueva de los Marmoles barlang bejárata
kép forrása:  El dia de Cordoba

A leletek között akad egy szerszámként használt emberi sípcsont és egy emberi koponyából készített ivópohár.

Hasonló bizonyítékokat az egész régióban feltártak már, ami arra utal, hogy az itt élők és a halottaik közötti kapcsolat alapvető fontosságú és rendkívül komplex volt.

Zita Laffranchi és Marco Milella, a Berni Egyetem bioarcheológusai, valamint Rafael Martínez Sánchez, a Córdobai Egyetem régésze legalább 12 ősi nyughely maradványait vizsgálta meg, a leletek a Córdobától mintegy 70 kilométerre délkeletre fekvő Mármoles-barlangból kerültek elő. A helyszínt különböző időszakokban lakták ősi emberek.

Az elemzett csontok többségét 1998 és 2018 között találták. A kutatók hét felnőtt és öt gyermek vagy fiatal maradványait azonosították, akik az időszámítás előtti 5-2. évezredben haltak meg, nagyjából a neolitikum és a bronzkor között.

A mikroszkópos analízis azt mutatta, a csontokat szándékosan törték meg, talán azért, hogy a bennük lévő velőt megegyék. Felszínükről a húst is eltávolították.

Egy olyan sípcsontot is felfedeztek, amelynek csiszolásai és gödrei azt sugallják, hogy valamilyen szerszámként használták. A szakértők szerint az egyik, 35-50 éves férfitól származó koponyából pedig feltételezhetően ihattak a korabeliek.

Úgy tűnik, a térség lakói eszközöket készítettek a halottak csontjaiból, és talán a kannibalizmus sem állt távol tőlük.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol