.

Júzcar, a hupikék spanyol falu
Szerző: Czibere Csilla
 

Végre nincs hőség, de még csodás az idő Andalúziában. Miért ülnénk hát otthon? A pörgős nyár után végre van egy kis idő kirándulni, kikapcsolódni. Ezúttal Júzcar felé vettem az irányt.

Júzcar 250 lelket számláló andalúz falu, Malagától 113 km-re. A település egyike volt a fehérre festett andalúziai falvaknak és városkáknak, amit évente néhány száz turista látogatott.

A spanyol falu neve 2011 tavaszán került be a köztudatba, amikor a Sony Pictures képviselői megérkeztek Andalúziába. Egy olyan falut kerestek, melynek minden háza fehér, és ezért kékre tudják festeni, ugyanis új produkciójukhoz keresték a megfelelő helyszínt. A választás Júzcar falura esett.

A falusiak először idegenkedve fogadták, hogy minden kék legyen, de végül az ajánlatot megfontolva a falugyűlésen egyhangúlag megszavazták és elfogadták az ajánlatot. A falu lakóinak nem volt veszteni valójuk. A Sony Pictures csupán egyhetes programsorozatot akart tartani, utána a visszaállítást is vállalta volna, és természetesen a pénz is jól jött a falunak. Több száz liter élénk kék festéket használtak fel az átfestéshez. Így keletkezett a Törpök című film helyszíne. A történtek után a  turisták megállíthatatlanul özönlöttek a faluba, melynek lakói végül úgy döntöttek, hogy inkább meghagyják kéken a házakat.

Van itt még valami, ami miatt az ősz beköszöntével érdemes meglátogatni a falut: a környék tele van szelídgesztenyefával. Ha mégsem sikerül gesztenyét gyűjteni, akkor se keseredjünk el, mert a falusiak a házaik előtt üldögélve, mosolyogva kínálják nekünk a frissen szedett gesztenyét. Ha sütögetni sincs kedvünk, Júzcarban erre is találunk megoldást. A késő délutáni óráktól kezdve lehetőség van frissen sült gesztenyét vásárolni az utcán.

A falu meglátogatása kellemes kikapcsolódást nyújt; kicsit újra gyerekek lehetünk és átélhetjük milyen lenne Aprajafalván sétálgatni.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol