.

Jó tudni mit eszünk, ha tengeri halat eszünkA tengerekben is terjed az a szennyezés, amit az emberi civilizáció áraszt magából, miáltal az ott  élő halak is szennyezetté válnak.


A tengerbe került műanyag palackok a hullámzás hatására milliméternél kissebb részekre is felmorzsolódnak, amik bekerülnek a halak szervezetébe, ahol további káros folyamatokat indítanak el.


Ebben a lazacban már elterjedtek a daganatok
 

Nemrégiben több nagy és független kutatás keretében elemezték a tengeri élőlények húsmintáit, hogy bebizonyítsák: mikroméretű műanyag részecskékkel vannak tele, még azok is, melyek végül kereskedelmi forgalomba kerülnek.

A szakértők szerint azok, akik rendszeresen esznek ilyen típusú ételeket, évente akár 11 000 ilyen mikró részecskét is lenyelhetnek. Ezek a műanyag részecskék a természetbe került műanyagok szétbomlásával kerülnek a tengerekbe, óceánokba, melyeket az állatok akarva-akaratlanul is felfalnak, majd részben megemésztenek, és beépítenek testükbe.

Ezáltal az állatok is egyre betegebbé válnak, és húsukban egyre inkább kimutatható a műanyagokból származó szennyeződés, amely legyengíti az immunrenszerüket.


Legyengült, fekélyes hal

Sikerült bizonyítani, hogy a tenger gyümölcsei, és más hasonló tengeri élőlényeket tartalmazó termékekből rengeteg műanyag részecske kerül az emberi szervezetbe. Ezek rendszeres fogyasztásával műanyag nanorészecskék milliói jutnak  gyomrunkba, ahonnan a véráramba kerülve a részecskék elkezdik mérgezni testünket.

Az elemzések alapján egy európai fogyasztó évente akár 11 000 mikroműanyagot is elfogyaszthat, és bár a részecskék 99 százaléka később kiürül a szervezetből, további 1 százalékuk azonban felszívódik a szövetekbe, így idővel felhalmozódik.

Ez elsőre nem tűnik soknak, de összeszámolva mégis komoly kockázatot jelent, ráadásul bizonyíthatóan megnő a daganatok kialakulásának lehetősége is.

A szakértők szerint a század végére egy európai ember akár évi 780 000 részecskét is lenyelhet majd. Egyelőre nem tiszta teljesen, hogy a műanyagok végső sorsa micsoda, de annyi bizonyos hogy nagy részük a szervezetben marad igen sokáig, míg egy részük be is épül, komoly veszélynek kitéve az egyéneket.

Egy tavalyi kutatás szerint 2050-re az óceánokban a halak tömegének megfelelő mennyiségű műanyag lesz. Az elemzések azt mutatják, hogy jelenleg több mint 5 billió plasztik darab van a világ óceánjaiban, és percenként további egy kukásautónyi műanyag kerül a vizekbe.

Az előrejelzések szerint a század közepére négy kukásautónyira növekedhet a percenkénti szennyezés.
 

A jövőben még rengeteg kutatást kell végezni, hogy jobban megismerjük a problémát, és a probléma megoldására is találjunk járható utat.

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol