.

Jó tudni mit eszünk, ha tengeri halat eszünkA tengerekben is terjed az a szennyezés, amit az emberi civilizáció áraszt magából, miáltal az ott  élő halak is szennyezetté válnak.


A tengerbe került műanyag palackok a hullámzás hatására milliméternél kissebb részekre is felmorzsolódnak, amik bekerülnek a halak szervezetébe, ahol további káros folyamatokat indítanak el.


Ebben a lazacban már elterjedtek a daganatok
 

Nemrégiben több nagy és független kutatás keretében elemezték a tengeri élőlények húsmintáit, hogy bebizonyítsák: mikroméretű műanyag részecskékkel vannak tele, még azok is, melyek végül kereskedelmi forgalomba kerülnek.

A szakértők szerint azok, akik rendszeresen esznek ilyen típusú ételeket, évente akár 11 000 ilyen mikró részecskét is lenyelhetnek. Ezek a műanyag részecskék a természetbe került műanyagok szétbomlásával kerülnek a tengerekbe, óceánokba, melyeket az állatok akarva-akaratlanul is felfalnak, majd részben megemésztenek, és beépítenek testükbe.

Ezáltal az állatok is egyre betegebbé válnak, és húsukban egyre inkább kimutatható a műanyagokból származó szennyeződés, amely legyengíti az immunrenszerüket.


Legyengült, fekélyes hal

Sikerült bizonyítani, hogy a tenger gyümölcsei, és más hasonló tengeri élőlényeket tartalmazó termékekből rengeteg műanyag részecske kerül az emberi szervezetbe. Ezek rendszeres fogyasztásával műanyag nanorészecskék milliói jutnak  gyomrunkba, ahonnan a véráramba kerülve a részecskék elkezdik mérgezni testünket.

Az elemzések alapján egy európai fogyasztó évente akár 11 000 mikroműanyagot is elfogyaszthat, és bár a részecskék 99 százaléka később kiürül a szervezetből, további 1 százalékuk azonban felszívódik a szövetekbe, így idővel felhalmozódik.

Ez elsőre nem tűnik soknak, de összeszámolva mégis komoly kockázatot jelent, ráadásul bizonyíthatóan megnő a daganatok kialakulásának lehetősége is.

A szakértők szerint a század végére egy európai ember akár évi 780 000 részecskét is lenyelhet majd. Egyelőre nem tiszta teljesen, hogy a műanyagok végső sorsa micsoda, de annyi bizonyos hogy nagy részük a szervezetben marad igen sokáig, míg egy részük be is épül, komoly veszélynek kitéve az egyéneket.

Egy tavalyi kutatás szerint 2050-re az óceánokban a halak tömegének megfelelő mennyiségű műanyag lesz. Az elemzések azt mutatják, hogy jelenleg több mint 5 billió plasztik darab van a világ óceánjaiban, és percenként további egy kukásautónyi műanyag kerül a vizekbe.

Az előrejelzések szerint a század közepére négy kukásautónyira növekedhet a percenkénti szennyezés.
 

A jövőben még rengeteg kutatást kell végezni, hogy jobban megismerjük a problémát, és a probléma megoldására is találjunk járható utat.

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china