.

Jelentős lelet EgyiptombanKamerák előtt nyitották fel azokat a szarkofágokat, melyeket a nemrég fedeztek fel Egyiptomban

Harminc koporsót találtak az egyiptomi régészek azon a helyszínen, amit eben a hónapban fedeztek fel az ősi Théba városának közelében.

Az egyiptomi régészek számos lezárt koporsót nyitottak fel a világ minden tájáról érkezett tudósítók kamerái előtt.  szarkofágokat fedeztek fel a homokban. A fa koporsókban összesen 23 férfi, 5 nő és két gyermek múmiáját találták meg kiváló állapotban.
A harminc szarkofágot a Nílus folyó nyugati partján, az Al-Assasif nekropolisz mögött lévő domb alatt találták meg  egyiptomi régészek, akik eredetileg egy másik ásatást végeztek.

Az egyik régész észrevett valamit a homokban, amiről később kiderült, hogy egy ősi koporsó arcrésze. A további feltárás során egy egész sor fa szarkofág került felszínre, amelyeket színes festmények és feliratok díszítettek, és amelyek két szintben feküdtek egymáson.
 
"Ez az első nagyobb emberi koporsó gyűjtemény, amelyet a 19. század vége óta felfedeztek," - mondta Khaled El-Anany, az egyiptomi régiségek minisztere, amikor részt vett a luxori megnyitó ünnepségen.

A régészeti csoport vezetője, Mostafa Waziri elmondta, hogy büszke arra, hogy a szarkofágokat "egyiptomi kezek" fedezték fel, ellentétben sok más jelentős lelettel az országban, amelyek külföldi régészek nevéhez fűződnek.
 

A koporsókban férfi és női papok, valamint gyermekek múmiái voltak, mondta. Hozzátette, hogy a temetéseket az időszámításunk előtti 10. században végezték a 22. fáraó dinasztia uralma idején.

A múmiák nemét a kezük alakja határozta meg, mivel a férfiakat zárt tenyérrel ábrázolták, míg a nőket nyitott kézzel.

A koporsók gazdagon díszítettek. Talán a díszités költségei emésztették fel  a  sírépítés költségeit, és már nem tellett költséges sírkamrákra, ezért csak a homokba ásott gödörbe helyezték el a szarkofágokat.  Ez tette lehetővé, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjanak, mivel a homok nemcsak a termeszektől, hanem a sírrablóktól is megvédte a koporsókat, magyarázta Waziri.
 

A koporsókat ezután restaurálni fogják, mielőtt egy speciális kiállítóterembe helyeznék el őket, amelyet a következő évben a gízai Nagy Egyiptomi Múzeumban nyitnak meg.
 
iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/dc6Fm1B4NjE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol