.

Itt valami nagyon nincs rendben - Összeomlás jön a tőzsdéken?Valami nagyon nincs rendben a piacokon, miközben az S&P 500 index új csúcson van, a növekedési várakozások romlanak, ahogy a vállalati profitokra vonatkozó előrejelzések is, a csődök száma pedig meredek felfutást mutat, idén a 2009-es évi rekord is megdőlhet. Könnyen lehet, hogy ebből csúnya kijózanodás jön.


Elég bizarr ellentmondások feszülnek a pénzügyi piacokon, miközben az S&P 500 index új csúcsra kapaszkodott, a globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések folyamatosan romlanak, világszerte mintegy 13 ezer milliárd dollárnyi kötvényadósság forog negatív kamatok mellett, az amerikai hozamgörbe alakja pedig olyan, mint amilyen akkor volt, amikor legutóbb az USA gazdasága recesszióba süllyedt.

A piaci értékítélet és a valóság, a fundamentumok között tátongó egyre nagyobb szakadék egyik szembetűnő jele a vállalati csődök növekvő száma. Az idei év e tekintetben kiugró lehet, a csődök száma a 2009-es pénzügyi válság idején látott csúcsokat is felülmúlhatja, és a történelem valaha volt legsötétebb éve lehet a vállalatoknál.

A Standard & Poor's adatai szerint a vállalati kötvénycsődök száma a múlt héten épp elérte a mérföldkőnek számító 100-as értéket, ami 50 százalékos növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest, és a legmagasabb érték azóta, hogy az Egyesült Államok 2009-ben kimászott a gazdasági recesszióból. A csődök számában legutóbb látott megugrás az S&P Global Ratings adatai szerint az amerikai olaj és gázipari cégekhez volt köthető. Ennek hatására a csődeseménnyel érintett kötvényadósság összértéke 154 milliárd dollárra emelkedett.

A vállalati kötvénycsődök elsősorban az alacsony besorolással rendelkező olajkitermelő vállalatokhoz voltak köthetők, melyek nem tudtak új forráshoz jutni a tőke és hitelpiacokon, illetve képtelenek voltak refinanszírozni adósságaikat. Ez pedig elsősorban az utóbbi években igen sokat eső olajáraknak volt betudható, ami a cégek biztosítékainak értékét is jelentősen erodálta. Annak ellenére, hogy az olajárak az év elején látott mélypontokról sokat emelkedtek, az 50 dollár körüli árszintek sok olajcégnek így sem biztosítják a profitábilis működést.

Ami a vállalati kötvénycsődök esetében kifejezetten aggasztó, az a csődesemények számának most látott hirtelen felfutása. Az idei év fele még visszavan, így könnyen lehet, hogy év végére a 2009-ben mért mintegy 170 körüli csődszámot is sikerül majd túlszárnyalni. Márpedig jó eséllyel a csődök számának emelkedése tovább folytatódik, az S&P előrejelzései szerint a bóvli besorolású amerikai vállalati kötvények 5,3 százaléka csődölhet be 2017 márciusáig, szemben az egy évvel korábbi 3,8 százalékkal.

portfolio

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol