.

Ingyen ebéd nincs, ezért jogos a kérdés: mivel fizetünk az ingyenesnek mondott Windows 10-értTalán egy éve, bombaként robbant a hír: az új Windows 10 operációs rendszert igyen telepíthetjük a számítógépünkre. Azóta a Microsoft minden régebbi Windows rendszer használóira, rá akarja erőltetni új szoftverét,Vajon mivel fizetünk ezért a nagylelkűségért? Ne legyünk olyan naivak mint a malacok az ólban amikor egy kiadós ebéd után a koca így szól a szomszédjához: "Milyen jó életünk van itt!  A gazda etet, nem fagyunk meg télen és mindezt ingyen!" 

Miután a program ingyen van el kell gondolkodni mit kap a Microsoft ezért cserébe, mert valamit csak kap.  Senki ne gondolja, hogy Bill Gates egyszer csak úgy döntött, mostantól jó fej lesz lemond a trillió dolláros árbevételről, és a legjobb szoftvermérnökeinek a munkáját ingyen bocsátja a rendelkezésedre.
Akkor mégis mivel fizetünk a programért? Első pillanatban fel sem fogjuk: magánéletünkkel, aminek felfedésével belőlünk is eladható árucikk válik.

A telepítés folyamán a "felhasználási feltételek" elfogadására kattintva, gyakorlatilag lemondunk titkainkról, a rendszer mindenünket szabadon használhatja!
 
A Windows 10 felhasználási feltételei 45 oldal hosszan taglalják, kinek mihez van joga. Tegye fel a kezét, aki elolvasta a súlyos jogásznyelven írt szöveget! Mi sem. Ami viszont egyértelműen kiderül, a feltételek elfogadásával olyan dolgokba engedünk betekintést, amit másoknak semmi pénzért sem engednénk.
 
A Windows 10 nem más mint egy kifinomult kémprogram. Minden indításkor elküldi a központnak, milyen oldalakat nyitottál meg, mi van a naptáradban, milyen wifi hálózaton milyen jelszóval (!) vagy fent, milyen programokat használsz, milyen egyéb eszközökhöz van hozzáférésed.
Ezek után készít egy hirdetési azonosítót - a szokásaid, vágyaid és kívánságaid birtokában! - és ezt értékesíti. (például reklámozóknak, gyártóknak, ügynökségeknek, stb.)
Nem elég? A java csak most jön! Ha a Cortana névre keresztelt asszisztens-funkciót is használni akarod (márpedig miért ne akarnád?), akkor a "jobb felhasználói élmény érdekében" a rendszer hozzáfér: a helyadatokhoz (hol vagy), a naptáradatokhoz (mit csinálsz), a programokhoz, amit használsz (mivel csinálod), a levelezésedhez és az SMS-eidhez (...), kit és milyen gyakran hívsz fel, milyen zenét hallgatsz (milyen az ízlésed), mikorra húzod az ébresztőórád (mikor szoktad kezdeni a napot), mit nézel és vásárolsz meg (hol költöd el a pénzed illetve ebből, hogy körülbelül mennyi pénzed lehet), mit olvasol az interneten és mire keresel a Bing keresőben (mi iránt érdeklődsz) és most jön a legjobb - elemzi a telefonbeszélgetéseidet, megtudja a nevedet, a becenevedet (!) és elemzi a barátaidról rendelkezésre álló információkat, akikkel kapcsolatba lépsz.
Azt gondolod, ez sok? Még mindig nincs vége! Bele is tudnak szólni az életedbe nem csak kémkednek!
"Hozzá fogunk férni, fel fogjuk fedni és megőrizzük a személyes adataidat, beleértve az emailjeid és más személyes kommunikációid tartalmát vagy a személyes fájljaidat a számítógéped mappáiban, amikor jóhiszeműen úgy gondoljuk, hogy ez szükséges például ügyfeleink vagy a szolgáltatás védelme érdekében."  Vagyis bármikor, amikor úgy gondolják.
Felfogtátok, hogy ez mit jelent? A legféltettebb dukumentumokhoz, szerződésekhez, jegyzeteinkehez stb. is hozzá fog férni a Microsoft - és rajta keresztül mindazok, akivel ezeket az adatokat közölni akarja...

Aki ennek a tudta nélkül telepíti az ingyenes Windows 10-et az számoljon rá, hogy árucikké vállik egy adatbázisban, aminek értkesítése nagyobb hasznnal kecsegtet, mint az új operációs rendszer darabonkénti eladása.

Ez a szoftver már olyat tud,  ahogy az új világrendben elképzelik a társadalom megfigyelését, a polgárok kontrollját. Mindenkiről mindent tudni, mindenki mentalitása, gondolkodásmódja, politikai beállítottsága nyílt titok legyen az adatbázis tulajdonosa előtt. Ha a hatóságok bekérik ezeket a szisztematikusan összeállított listákat, könnyen kiszűrhetik a jövő poltikai ellenzékét, a fennálló rendszerrel egyet nem értők névsorát akikkel valamit tenni kell. A listát igény szerint lehet csoportosítani.  Természetesen mindezt az államérdek nevében.

Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy ezek a információk esetleg illetéktelen kezekbe kerülve mennyi kárt okozhatnak. Gyakorlatból tudjuk, hogy ami megtörténhet, az meg is fog történni. Mondjuk a maffia által meghekkelt adatbázis szokásaink, levelezéseink, anyagi helyzetünk ismeretében számtalan ötletet adhat betörésekhez, gyengéink kihasználásával becsapásunkhoz, és még ezer féle dologhoz, de nem  akarok itt ötletet adni senkinek.

Windows 10 = személyiségünk kéme

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol