.

Hogyan nézne ki a világ, ha emelkedik a tengerszintAz emberiség nagy része tengerparton épült metropoliszokban él. Mi lesz velük, ha a tengerek szintje akár több méterrel megemelkedik?


A klímaváltozás egyik legismertebb, és egyik legpusztítóbb következményeként a tengerszint emelkedését szokás emlegetni. Nem ok nélkül, tekintve hogy az emberiség hatalmas része part menti metropoliszokban, sokszor szó szerint egy-két méterrel az óceán szintje fölött él.

Ha a képre kattint, a térképen a bal felső sarokban beállíthatja, hány méteres tengerszint-emelkedés hatásait szeretnénk megnézni, és már járhatjuk is körbe a part menti területeket. Érdemes kipróbálni az egy métert, mint meglehetősen valószínű forgatókönyvet, illetve a fent említett 5 métert is, hogy lássuk, mely területeket lepi el a víz:Kattintson a képre


A baj okozója nyilvánvalóan az északi és a déli területek jegének olvadása, de nem az óceánon úszó fagyott vízzel van a baj. Archimédesz törvénye alapján kijelenthetjük, ha a világ összes tengeri jege elolvad, a víz szintje nem fog emelkedni.

A tengerszint emelkedésénél az ipari forradalom előtti időket szoktuk alapul venni, magyarán nulla pontnak azt az állapotot tekintjük, amikor még az emberi tevékenység nem rombolta szét a légköri üvegházhatású gázok dinamikus egyensúlyát. Máig a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal emelkedett, a tengerek szintje pedig 20 centiméterrel.

Az érték viszont csalóka, mert a beolvadó jég csak az egyik ok, amit szinte azonnal mérni tudunk. A másik a víz hőtágulása ami a térfogatot Celsius fokonkét egy ezrelékkel növeli, és az óceánok teljes mélységében csak késleltetve jelentkezik, viszont több kilométernyi vízoszlopról lévén szó, ez jelentős tényező.

Ökölszabályként a professzor úgy fogalmaz, három Celsius-fokos emelkedés – a jelenlegihez képest már csak kettő – nagyságrendileg egy méterrel növeli a tengerek szintjét. Már ez is tragédia lenne, mindenképpen el kell kerülnünk. A három fok egyben olyan küszöbérték, ami fölött számos visszafordíthatatlan éghajlati változás leselkedik…Így nézne ki Sydney 30 méteres tengerszínt emelkedésnél


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol