.

Hogyan enyhítik a korlátozó intézkedéseket SpanyolországbanVárhatóan 6-8 hét múlva térhet vissza az élet a normális kerékvágásba


Spanyolország négy fázisban enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket, amelyek várható időtartama összesen hat-nyolc hétig tart majd - jelentette be a spanyol miniszterelnök április 28-án a kormány ülését követő online sajtótájékoztatóján Madridban kedden.

"Minden fázis legkevesebb két hétig fog tartani, mert ennyi a vírus lappangási ideje"

- mondta Pedro Sánchez, hozzátéve, hogy a járvány alakulásától függően, területenként eltérő lesz az óvintézkedések fokozatos feloldásának sebessége.

A területi egységeket a megyék, illetve a szigetek jelentik, amelyek között - néhány kivétellel - továbbra sem lesz átjárás, amíg le nem telik, a várhatóan június végéig tartó átmeneti időszak.

A kormány által kedden elfogadott menetrend szerint hivatalosan

május 4-én veszi kezdetét a nulladik, úgynevezett felkészülési fázis,

amelyben például megkezdődhetnek a profi sportolók egyéni edzései, az éttermek kinyithatnak, de csak elvitelre készíthetnek ételt, és újraindulhat néhány vállalkozás is, ha előzetes időpont-egyeztetés után, egyenként tudja fogadni az ügyfeleket.

Ezt átugorva jövő hétfőn rögtön az egyes fázisba lép a járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera.

Ebben a szakaszban szigorú biztonsági előírások mellett kinyithatnak például azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, a 65 év felettiek számára külön idősávot biztosítva. Az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás, ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a vallási helyszíneket. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket.

Az enyhítések második fázisában az éttermek már zárt térben is fogadhatnak vendégeket, a befogadóképesség egyharmadáig, és biztosítani kell az asztalok elválasztását. Kinyithatnak a kulturális intézmények, például mozik, színházak, ahol a közönség a maximális létszám harmada lehet.

A templomok látogathatóságát 50 százaléka növelik ebben a periódusban, amikor ismét engedélyezik a vadászatot és a sporthorgászatot is. Kinyithatnak továbbá az oktatási intézmények, hogy előkészítsék az érettségi vizsgákat, és fogadják azokat a gyerekeket, akiknek elhelyezését dolgozó szüleik nem tudják megoldani.

A tanév távoktatásban fejeződik be, az iskolák csak szeptemberben térhetnek vissza a hagyományos működéshez.

A kormány a távmunka fenntartását egészen a harmadik, egyben utolsó fázisig javasolja a munkáltatóknak. Ebben a szakaszban már minden kereskedelmi egység kinyithat, de 50 százalékos létszámkorlátozással és az előírt két méteres távolságtartás biztosításával. Ez kötelező lesz a vendéglátóhelyeken is, azonban már létszámkorlátozás nélkül. Az utcákon és a tömegközlekedésben még ebben a fázisban is "nagyon ajánlott" lesz a szájmaszk viselése.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: azt, hogy egy terület átléphet-e egyik fázisból a másikba, olyan objektív feltételekhez kötik mint, hogy milyen a térség egészségügyi leterheltsége, járványügyi helyzete, kapacitása az új fertőzöttek kiszűrésére és elkülönítésére, továbbá mennyire hatékonyak a nyilvános helyeken bevezetett kollektív védelmi intézkedések. A tervezet rugalmas és a helyzetnek megfelelően változtatható - tette hozzá.

"A vírus nem tűnt el, továbbra is itt van, és itt is lesz, amíg nem lesz védőoltás"

- hívta fel a figyelmet a miniszterelnök hangsúlyozva, hogy a neheze még hátra van, mert az eredmény azon múlik, hogy az emberek továbbra is betartják-e a szabályokat.

"A magatartásunkkal életeket menthetünk" - fogalmazott Pedro Sánchez.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a kormány kezdeményezni fogja a parlamentnél a március 15-e óta tartó szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását, ezúttal május 24-ig.

A dél-európai országban eddig 23.822-en haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. A legmegbízhatóbbnak tartott, úgynevezett PCR-teszttel összesen 210.773 fertőzöttet szűrtek ki. Közülük 102.548-an már meggyógyultak.

MTI.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china