.

Hatalmas halat vetett partra az óceán Santa BarbarábanRejtély, hogy miért úszta át az óriási hal az Egyenlítőt.


A partra vetett mola tecta a közönséges holdhal (mola mola) rokona, és csak 2014-ben fedezték fel. Ez a halfaj karcsúbb és simább felületű, mint a holdhal, és súlya elérheti akár a 2 tonnát is - írja a BBC.

A Santa Barbarában partra vetett  2,1 méteres halat az University of California egy gyakornoka vette észre a Coal Oil Point nemzeti parkban. A nemzeti park kiposztolta a Facebook-oldalára az állatról készült fotókat, így nem csak helyi biológusuk találgathatták, hogy pontosan milyen halat vetett partra az óceán. 

A fajt felfedező tengerbiológus, Marianne Nyegaard a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy "majdnem leesett a székről", mikor meglátta az óriási halról készült fotókat. A biológus azt mondta, egy pillanatig sem kételkedett benne, hogy holdhalat lát a képen, de az számára is rejtély, hogy miért úszta át a hal az Egyenlítőt, aminek a rokonait eddig csak Chile vagy Új-Zéland partjainál látták.

A holdhalak általában az óceáni áramlatokkal együtt utaznak. Már korábban is látták őket Skócia környékén, de a hajózással foglalkozó szervezetek szerint az észlelések száma az elmúlt években megszaporodott.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol