.

Három olyan autó, amelyen komoly eurómilliárdokat buktak a gyártóik.Az autógyártás három legnagyobb bukása - íme a milliárdos kudarcok


Egy népautó, ami közel 20 millió forintba kerül? Nos, igen, ez a Volkswagen Phaeton, mely 2002-ben mutatkozott be, és amelyből 14 év alatt kevesebb mint 85 ezer példány talált gazdára világszerte. A wolfsburgiak ezen modellje messze nem lett olyan sikeres, mint ahogy azt eredetileg várták tőle, mert egyrészt árához képest nem volt túl nagy presztízse a modellnek, másrészt pedig a tömege megközelítette a 2,5 tonnát.

Csoda hát, hogy a Phaeton komoly bukást jelentett a Volkswagennek? Konkrétan 2 milliárd euróról beszélhetünk, vagyis ekkora összeget bukott a gyártó ezen a modellen.

© VW

A Fiat 2001-ben mutatta be a mind máig szemre valónak mondható külcsínű Bravo/Brava utódját, a németesen unalmas formát kapott Stilót. Olaszországban 2007-ig gyártották az igen visszafogott sikereket aratott modellt, amit aztán ismét egy izgalmasabb formatervű típus, az új Bravo követett.

A Stilo-fiaskó sokba került az olaszoknak, akik néhány év alatt 2,1 milliárd eurót buktak a projekten. Autónként több mint 2700 eurót.

© Fiat

Az elsőgenerációs Smart törpeautó 1998-ban látta meg a napvilágot, és 2,5 méteres hosszúságával forradalmasította a városi autózást. Az alapötlet remek volt, azonban a fejlesztési és gyártási költségek az egekbe nőttek, így gazdaságilag totális bukás volt a történet.

A 2007-ig gyártásban maradt első Smart minden egyes példányán közel 4500 eurónyi veszteséget regisztrált a gyártó. A teljes veszteség mintegy 3,35 milliárd euróra rúgott.

© Smart

Forrás: hvg
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol