.

A gazdasági szakértő elkerülhetetlen válsággal riogatKorunk legnagyobb válsága közelít, országok fognak belerokkanni, véli a híres befektető

 

A Business Insider szokásos heti műsorában ezúttal a legendás befektetőt, Jim Rogerst szólaltatták meg részvénypiaci témákban, aki szerint életünk legnagyobb válsága lehet a következő, ami ha elkezdődik, nem lesz visszaút, országok fognak belebukni.


 
Az interjúban az alábbi fontosabb gondolatok hangzottak el:
  • A szakember mindig a világban zajló eseményekre reagálva fekteti be a pénzét.
  • A részvénypiacok megállíthatatlanul egy újabb buborék felé közelednek, ami még az idei év végén, de legkésőbb jövőre kidurranhat.
  • A válságok mindig onnan kezdenek begyűrűzni, ahonnan a legkevésbé számítanánk rá. 2007-ben elsőként egy kis szigetország, Izland ment csődbe, amit Írország, majd a nagy amerikai befektetési bankok követtek. Gyakorlatilag bárhonnan elkezdődhet, lehet egy háború, vagy egy nagyobb vállalat csődje, bármi.
  • Amerikában a múltban 4-7 évente alakultak ki válságok, jelenleg pedig a legutolsó már több mint 8 éve volt. 2008-ban a problémát az adósságok okozták, akkor azonban a kínaiak sok pénzt tettek félre a borúsabb időkre, így mikor beütött a káosz, volt mihez hozzányúlni. Most viszont Kína teljes adósságállománya (vagyis vállalati-, háztartási- és államadóssága) már tavaly átlépte a bruttó hazai termék 250%-át, míg Egyesült Államok adósságállománya az ötszörösére nőtt a 8 évvel ezelőtti szinthez képest. Mindezek alapján Rogers szerint korunk legnagyobb válsága lesz a következő, a 2008-ban látottak semminek fognak tűnni ehhez képest.
  • A Business Insider igazgatója, Blodget kérdésére, hogy ki segíthet majd rajtunk, Rogers azt válaszolta, hogy senki. Mikor tényleg rosszra fordulnak majd a dolgok mindenki sorba fog állni, hogy mentsék meg, de nem lesz visszaút, amint elkezdődik a lejtmenet nem csak vállalatok, pártok, vagy kormányzatok, de egész országok fognak elbukni.
 

Mostanában tobb gazdasági szakember fejtett ki hasonló álláspontot, miszerint  egészen biztos, hogy a közeljövőben újabb gazdasági válság közelit, csupán abban van nézetkülönbség köztük, hogy ez mikor fog kirobbanni.


Forrás: portfolio.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol