.

Fuengirola egyik látványossága: Sohail kastélyCastillo Sohail

 

 
Fuengirola a Costa del Sol kedvenc üdulőhelyi közé tartozik. Egymást érik a vendéglők a bárok, a part menti chiringitók. Itt mindenki megtalálja kedvenc szórakozását. A gyerekeket a híres Biopark (állatkert) várja, ahol az állatokat természetes környezetükben lehet megtekinteni, a mozgalmasabb kikapcsolódásra vágyóknak ott az Aquapark, ahol egy egész nap is csak egy pillanatnak tűnik. Továbbá golfpályák, teniszpályák, lovaglás, vagy a leghíresebb fehér falú, a közeli Mijas meglátogatása dobhatja fel a Fuengirolába látogatók napjait.

A fő atrakciót mégis a 8 km. husszú homokos tengerpart nyújtja, melynek végét a Fuengiröla folyó melletti domb tetején álló Sohail kastély uralja.
 

A várkastélyt, eredetileg a mórok építették 956-ban, közel a rómaiak által alapított Suel településhez. Erről a helyről jó kilátás nyílt a déli tengerpatra így időben észrevették, ha kalózok, vagy ellenséges hajók közeledtek. Megépítése utáni 500 évben, fontos szerepet játszott a déli tengerpart és a granadi emírség védelmében.
Vesztét mégsem egy tengerről jövő támadás, hanem a keresztény csapatok okozták, akik 1485-ben a szárazföld felől foglalták el a várat.
 
A következő században a terjeszkedő oszmán-török birodalom további hódításának megakadályozásában  volt  szerepe. A török támadások veszélyének elmúlásával,  úgy 100-150 év békés időszaknak örvendhettek a várkastály urai. Aztán jött Napoleon és Andalúzia lerohanásával Fuengirola várát is elfoglalta.
A naopóleoni háborúk végével a kastély Martinez de Campos-Werner család tulajdonába került, akik akik még a XX. században is tulajdonosok voltak. A spanypl polgárháború után a polgárőrség, és a katonaság is használta egy darabig a vár egyes részeít. Távizásuk után az épület állaga nagyon leromlott.


Az 1980-as években a tulajdonjogot Fuengirola városa szerezte meg, aki hozzálátot a kastély rendbehozatalához. A mélyreható rekonstrukciót az Escuela-Taller Castillo Sohail egyesület hajtotta végre. A belső részeket nem építették újjá, a falakon belül keletkezett üres téren ünnepségeket, koncerteket és egyéb rendezványeket tartanak.


A felújítás után a falak teljes épségben állnak


Az ágyuk már senkit sem fenyegetnek


Középkori vásár a várudvaron


Könnyűzenei koncert a falakon belül


Hastáncosnő fokozza a vásári hangulatot

Elnézve a kastély mai szerepét, az építők bizonyára nem gondolták, hogy a véres háborúskodás helyett vár egyszer az emberek szórakoztatását fogja szolgálni.

P.R.
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol