.

Folytatódott a olaj áresése2016 nem indult jól a világgazdaság számára.

Az év első napjaiban eséssel jelzték a tőzsdék, hogy a befektetők nem látják bíztatónak a gazdasági folyamatokat. Ezt a rossz hangulatot az olajár megállíthatatlannak tűnő csökkenése csak erősítette. A tőzsdék összeomlását néhány pozitív gazdasági adat meggátolta, de a befektetők félelme egy gazdasági válságtól az éveleje óta folyamatosan nő, amit a Chicago Board Options Exchange, félelem indexnek nevezett grafikonja mutat.
 

A befektetők negatív hangulatának emelkedése
 
Az olajra épülő világgazdaság állapotát az olajár alakulása mutatja. Az alacsony olajár a túltermelés és a kereslet csökkenésének következménye. A kereslet csökkenésének a világgazdaság lassulása, a túltermelésnek pedig politikai manipulációk az okai.
2015 őszén Darin Newsom, a Telvent DTN elemzője még a 30 dollár körüli hordónkénti árat is elképzelhetőnek tartotta. Jóslata lassan valóra válik, mert idán januárban az ár már 31 dollár alá is került.
 

Az olajár alakulása 2016 január 5 és 12 között
 
Mások ennél is pesszimistábbak. Jeremi Warner, aki korábban pontosan előre jelezte, hogy az olaj hordónkénti ára 80 dollárra eshet 2014-ben, a Sydney Morning Heraldban 20 dolláros árakról beszélt:
 

Azt hiszem idén is maradhatunk ennél az előrejelzésnél. A válság előtti „normális”, mondjuk 100 dollár feletti értékekhez történő visszatérés helyett, úgy gondolom, hogy az olaj ára még jó ideig alacsony marad és akár a 20 dollárt is elérheti, mielőtt ismét emelkedésnek indulna.


A kínai gazdaság jövőjét Joseph Stiglitz, Nobel-emlékdíjas közgazdász, a New York-i Columbia Egyetem professzora így látja:
 

A tervezett reformok elsősorban az állami vállalatok kapacitás- és munkaerő többletének a kezelésére összpontosítanak. A kínálati oldalra összpontosító reformok azonban nincsenek szinkronban a világgazdasági folyamatokkal. A globális kereslet csökken, Kína pedig már szerves része a világgazdaságnak. Vannak persze a gazdasági teljesítményt befolyásoló belső tényezők is, de ha nem gondoskodnak a kereslet megfelelő mértékű ösztönzéséről, a gazdasági lassulás csak súlyosbodhat - fejtette ki.


Richard Boxshall, a PwC vezető közgazdásza szerint a kínai gazdasági növekedés mérséklődésének másik következményeként hosszabb ideig alacsonyan maradhatnak a nyersanyagárak, mivel a csökkenő keresletet a világ többi országának gazdasága nem tudja kompenzálni.

Tehát baj van a világgazdaságban.

A fejlett országok gazdaságai ma már nem függetlenek a Kínától. Az ottani problémák a világ többi országára is negatív hatással vannak. Még az USA is fuldoklik a 15 trilliárd dolláros államadóssága alatt (most már rendszeres, hogy a pénzügyi év végén csak újabb hitelek felvételével tudják a költségvetés kötelezettségeit teljesíteni)  A világ többi, fejük búbjáig eladósodott országainak GDP stagnálása, vagy csökkenése egy újabb gazdasági, pénzügyi válsághoz vezet.

Vannak csoportok, amelyek a jelen helyzetből való kilábalást egy harmadik világháború kirobbantásában látják, amely a jelenlegi feszült politikai helyzetben nem is olyan elképzelhetetlen.
Csak reménykedni tudunk, hogy ez nem következik be.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol