.

A földtörténeti korok legnagyobb hala planktonevő voltA vala élt legnagyobb hal a dinoszauroszok korában létezett


A földtörténeti középkor, a dinoszauruszok korának is nevezett időszak a gigászok világa volt. A fantasztikus filmek világát idéző hatalmas állatok népesítették be ekkor a kontinenseket és a világóceánt is. 

A csontos halak főosztályát (Osteichtyes) napjainkban közel 29 000 faj reprezentálja a vizekben, zömük a világóceán lakója.


A Leedsichthys volt a földtörténet legnagyobb hala
 
A jelenkor legméretesebb csontos hala a Fekete- és Kaszpi-tengerben, illetve az Adria déli medencéjében is előforduló, ívni a folyóvizekbe felúszó viza (Huso huso), amelynek rekorder példánya 7,2 méter hosszú volt, és 1571 kilogrammot nyomott, a második legnagyobb csontos hal az indopacifikus régió sebességbajnoka, a villámgyors fekete marlin vagy vitorláshal (Istiompax indica) a maga 4,65 méteres maximális hosszával, a harmadik helyezett pedig 4,55 méterrel a kardhal (Xiphias gladius). 

A tokhalfélék családjába tartozó viza napjaink legnagyobb csontos hala

Az édesvizek bajnoka az Amazonas medencéjében honos 3 méter hosszú arapaima.) Ezek az óriási csontos halak is eltörpülnek azonban az élővilág történetének valaha létezett legnagyobb hala, a késői jura időszakban élt Leedsichthys problematicus mellett.
 

Ijesztő kinézete ellenére is békés teremtmény volt a kopoltyús leviatán

A jura időszak (206 millió évtől 145 millió évig) végét jelző oxfordi és tithon emelet tengeri üledékes rétegeiből kerültek elő Angliában és Németországban annak a hatalmas csontos halnak a maradványai, amelynél soha nem élt méretesebb hal a világóceánban. 

A Leedsichthys első képviselői 165 millió éve bukkantak fel a jura kor trópusi tengereiben, és még azt megelőzően – nagyjából 155 millió éve – leléptek az élet színpadáról, hogy felvirradt volna a mezozoikum utolsó időszaka, a kréta kor. 


A Leedsichthys és az ember méretét összehasonlító ábra

A fosszilis csontmaradványok alapján a Leedsichthys kifejlett példányainak az átlagos testhossza 16–22 méter lehetett, néhány különösen méretes egyedük azonban elérhette a jelenkori világtenger egyik legnagyobb óriása, a barázdásbálna (Balenoptera physalis) 27 méteres maximális testhosszát is. 
 

A planktonszűrögető óriások valószínűleg rajokban vándoroltak a késői jura kor melegvizes tengereiben. Az ember szabályosan eltörpülne, ha egy ilyen halrajba tévedne

Ezzel a mérettel a Leedsichthys nem csak a földtörténet legnagyobb csontos, de egyben a leghatalmasabb hala is lehetett, mivel méretei még az amúgy a porcos halak főosztályába (Chondrichtyes) tartozó óriásfogú cápa (Carcharocles megalodon) méretét is meghaladták. 

A Leedsichthys és a legnagyobb tengeri ősállatok méretét összehasonlító ábra. A képen a Leedsichthys hasa alatt az óriásfogú cápa látható

A Leedsichthys hatalmas, és mélyen a szemek mögé nyúló állkapcsaiban több sorban 40 ezer apró fog ült. Az óriási hal azonban ijesztő kinézete ellenére sem jelentett veszélyt kortársaira, mert táplálékát a mai sziláscetekhez hasonlóan főleg apró planktonikus rákok alkották. 
 

A jura végén élt hatalmas és vérszomjas tengeri ragadozó, a Liopleurodon ellen nem volt védelem
 
A krillek tömegét a kopoltyúíveire nőtt sűrű, fésűs szerkezetű szűrő fogta fel, amikor átpumpálta a vizet a kopoltyúin. Ugyanígy szűri ki a planktont a jelenkori érdes- vagy cetcápa (Rhincodon typus), illetve az óriáscápa (Cetorhinus maximus) is.  

A Leedsichthys a ma élő óriáscápához hasonlóan szűrhette ki a krillt a tengervízből
 

A jura időszakban a maihoz képest sokkal melegebb volt a Föld éghajlata, és a világtenger átlaghőmérséklete is. A Leedsichthys az ősóceánok jól megvilágított, felszínhez közeli víztömegében élt, és valószínű, hogy  a „planktonlevest” követve óriási távolságokra vándorolt a késői jura melegvizes tengereiben. 

Minden idők egyik legveszedelmesebb tengerében az óriás sem volt biztonságban

Ha a veszélyesség szempontjából kategorizálnánk a földtörténet egykor volt tengereit, ebben a rangsorban a jura időszak óceánjait illetné az ezüstérem. A jura végén a trópusi napsütésben csillogó felszín alatt hatalmas és vérszomjas ragadozók cserkésztek áldozataikra. 


A késő jura időszaki Liopleurodon tengeri hüllő volt a kor legnagyobb húsevő ragadozója
 
A Leedsichthys hatalmas mérete a kisebb ragadozókat ugyan elriaszthatta, de nem így a korszak legrettegettebb tengeri ragadozó hüllőit, a Liopleurodont és  a Metriorhynchust. Az ugyancsak hatalmas, 9–13 méter hosszú Liopleurodon egyetlen harapással nem tudta ugyan megölni a Leedsichthyst, ám több egyed folyamatos és kitartó támadással annyira legyengíthette az óriást, hogy az végül elpusztult.
 
 

A Hybodus őscápák rajokban támadtak rá a hatalmas halra
 
A fosszilis bizonyítékok arra utalnak, hogy időnként a Hybodus őscápák is nagy falkákban támadhattak rá a világtenger valaha élt legnagyobb halára. 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china