.

Földrengés volt éjjel Andaluziában6,3 erősségű földrengés rázta meg Andaluzia tengerparti és Afrika északi részét.


A rengés epicentruma az Alboran tenger Afrika és Európa közötti részén a tengerfenék alatt volt. Kiváltó okként feltételezhető, hogy az afrikai kontinentális tábla mozgása váltotta ki a rengést.
 

Afrika partjai minden évben 10 miliméterrek közelebb kerülnek Európához, ez feszültségeket okoz a mélyben az afrikai és eurázsiai kontinentális táblák találkozásánal, amit földrengések vezetnek le.

Az első rengés epicentruma a tengerfenék alatt 30 km mélyen volt, amit több utórengés követett. Ezek mélysége folymatosan csökkent az utolsó 10 km mélységben volt.


Melillában az Afrikába beékelődött spanyol enklávéban az emberek az utcára futottak, zavarok támadtak a távközkésben és az áramellátásban. Az épületek falán repedések is keletkeztek és faldarabok is estek a földre. A tűzoltókat hívások árasztották el.  Az autonom város elnöke, Juan Jose Imbroda az iskolai épületek átvizsgálásáig tanítási szünetet rendelt el.

Melillában az egyik szupermarketben ez a kép fogadta reggel a dolgozókat

Az európai oldalon, Andaluzia tengerparti részén hajnali 5:22 perckor sokan arra ébredtek, hogy mozog velük az ágy.  Aztán rájöttek nem csak az ágy mozog, hanem a házuk alatt a föld is.
Malagában sok a magas ház, melynek egyik lakója Ricardo Alvarez, aki a hetediken lakik így számolt be érzéséről az El Pais napilapnak:  " Szörnyű volt. Az épület mozgott, a papírvékony falak inogtak. Nem tudom hány másodpercig tartott, de nekem örökkévalóságnak tűnt".

A rengést még Granadában is érezni lehetett.

Az első és a legerősebb 6,3 -as rengést egyre gyengülő utórezgések követték. Az utolsót 3,1 erősséggel, 9:47 perckor, 1 km mélységben  észlelték.

A rengések erősségét a körök nagysága jelzi
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol