.

A Földközi-tenger rekordszintre emelkedő hőmérséklete hurrikánokat okozhatA Földközi-tenger teljes nyugati medencéjének partvidékein jelenleg a víz hőmérséklete 5 Celsius-fokkal magasabb az ebben az évszakban szokásosnál és megközelíti a 30 Celsius-fokot.


Magas annak a kockázata, hogy ősszel hurrikánok vagy trópusi ciklonokhoz hasonló szélviharok is kialakuljanak a Földközi-tenger térségében a víz hőmérsékletének rendkívüli felmelegedése miatt - állítja Caroline Jane Muller francia klímakutató.


Afrika és Olaszország között nagy eséllye van egy trópusi ciklonak

Caroline Jane Muller, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) Osztrák Tudományos és Technológiai Intézethez kirendelt kutatója a Le Figaro című francia napilapnak nyilatkozva elmondta: a tenger példátlan felmelegedését két tényező egybeesése okozza.

Az egyik a rendkívül magas hőmérsékletű, tartós hőhullám, a másik, hogy a tengeri vízrétegek ebben az időszakban szinte egyáltalán tudtak átkeveredni a tartós szélcsend miatt.

A VÍZTÖMEG ÍGY JELENTŐS HŐT NYELT EL ÉS HALMOZOTT FEL.

A kutató rámutatott: "A tengeri hőhullámoknak sokkal nagyobb a tehetetlensége, mint a szárazföldieknek: nagyon hosszú ideig tartanak, így nincs ok arra, hogy a víz hőmérséklete a nyár vége előtt lecsökkenjen."

A Földközi-tenger idei  nyári  felszíni vízhőmérséklete elérte a Vörös-tenger vagy a Perzsa-öböl hőmérsékletét
 

Ez valóságos áldás lehet azoknak, akik a nyár végén vakációznak a tengernél, ám e jelenségnek komoly következményei lehetnek a teljes flórára és faunára, de az ősz időjárására nézve is.

Amikor a hőmérséklet ősszel egy kicsit alacsonyabbá válik, a víz felszínén stagnáló meleg, nedves levegő felemelkedik, mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg légtömeg. Ez instabilitást okozhat, elősegítve az intenzív felhőképződést, heves esők, zivatarok kialakulását. A meleg tengeri levegő és a felső légkörből érkező hideg levegő találkozása pedig kedvez a heves légköri jelenségeknek.
 
A hideg és a páradús meleg légtömegek keveredése heves tengeri viharokat okozhat
 
Bár ez minden nyár végén így történik a térségben, így szeptemberben többé-kevésbé heves viharok dúlnak Dél-Franciaországban, a víz extrém fölmelegedése az idén azonban felerősítheti ezeket a hatásokat - derül ki a Le Figaro cikkéből. Ritka esetekben még medikánok is kialakulhatnak. A "medikán" szó a mediterrán és a hurrikán szavak összevonásából keletkezett, ez olyan ciklont jelöl, amely hurrikánjegyekkel rendelkezik.

A KOCKÁZAT ANNÁL IS NAGYOBB, MERT A JELENSÉGHEZ NEM SZÜKSÉGES HOSSZÚ, KIVÉTELES HIDEGHULLÁM.

Egy rövid, lokalizált hideg esemény is elég lehet a hurrikánok kialakulásához - figyelmeztet a kutató.

(Forrás: MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china