.

A Földközi-tenger rekordszintre emelkedő hőmérséklete hurrikánokat okozhatA Földközi-tenger teljes nyugati medencéjének partvidékein jelenleg a víz hőmérséklete 5 Celsius-fokkal magasabb az ebben az évszakban szokásosnál és megközelíti a 30 Celsius-fokot.


Magas annak a kockázata, hogy ősszel hurrikánok vagy trópusi ciklonokhoz hasonló szélviharok is kialakuljanak a Földközi-tenger térségében a víz hőmérsékletének rendkívüli felmelegedése miatt - állítja Caroline Jane Muller francia klímakutató.


Afrika és Olaszország között nagy eséllye van egy trópusi ciklonak

Caroline Jane Muller, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) Osztrák Tudományos és Technológiai Intézethez kirendelt kutatója a Le Figaro című francia napilapnak nyilatkozva elmondta: a tenger példátlan felmelegedését két tényező egybeesése okozza.

Az egyik a rendkívül magas hőmérsékletű, tartós hőhullám, a másik, hogy a tengeri vízrétegek ebben az időszakban szinte egyáltalán tudtak átkeveredni a tartós szélcsend miatt.

A VÍZTÖMEG ÍGY JELENTŐS HŐT NYELT EL ÉS HALMOZOTT FEL.

A kutató rámutatott: "A tengeri hőhullámoknak sokkal nagyobb a tehetetlensége, mint a szárazföldieknek: nagyon hosszú ideig tartanak, így nincs ok arra, hogy a víz hőmérséklete a nyár vége előtt lecsökkenjen."

A Földközi-tenger idei  nyári  felszíni vízhőmérséklete elérte a Vörös-tenger vagy a Perzsa-öböl hőmérsékletét
 

Ez valóságos áldás lehet azoknak, akik a nyár végén vakációznak a tengernél, ám e jelenségnek komoly következményei lehetnek a teljes flórára és faunára, de az ősz időjárására nézve is.

Amikor a hőmérséklet ősszel egy kicsit alacsonyabbá válik, a víz felszínén stagnáló meleg, nedves levegő felemelkedik, mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg légtömeg. Ez instabilitást okozhat, elősegítve az intenzív felhőképződést, heves esők, zivatarok kialakulását. A meleg tengeri levegő és a felső légkörből érkező hideg levegő találkozása pedig kedvez a heves légköri jelenségeknek.
 
A hideg és a páradús meleg légtömegek keveredése heves tengeri viharokat okozhat
 
Bár ez minden nyár végén így történik a térségben, így szeptemberben többé-kevésbé heves viharok dúlnak Dél-Franciaországban, a víz extrém fölmelegedése az idén azonban felerősítheti ezeket a hatásokat - derül ki a Le Figaro cikkéből. Ritka esetekben még medikánok is kialakulhatnak. A "medikán" szó a mediterrán és a hurrikán szavak összevonásából keletkezett, ez olyan ciklont jelöl, amely hurrikánjegyekkel rendelkezik.

A KOCKÁZAT ANNÁL IS NAGYOBB, MERT A JELENSÉGHEZ NEM SZÜKSÉGES HOSSZÚ, KIVÉTELES HIDEGHULLÁM.

Egy rövid, lokalizált hideg esemény is elég lehet a hurrikánok kialakulásához - figyelmeztet a kutató.

(Forrás: MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol