.

Fogynak a brit vásárlók a spanyol ingalanpiaconKevesebb ingatlant vásárolnak a britek Spanyolországban a Brexit miatt - derült ki az spanyol ingatlanpiac 2016-os helyzetéről szóló jelentésből, amelyet az ingatlan-nyilvántartók szakmai egyesülete mutatott be hétfőn Madridban.

A Brexit előtt bevásároltak

A jelentés szerint a Spanyolországban tavaly értékesített több mint 403 ezer ingatlan 13,7 százalékát vették meg külföldiek. A külföldi vásárlók 19 százaléka volt brit állampolgár, ami 6 százalékpontos csökkenést jelent 2015 utolsó negyedévéhez képest - áll a jelentésben.

A dokumentum kitér arra is, hogy a Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről szóló népszavazás megelőzően negyedévről negyedévre folyamatosan nőtt a brit ingatlanvásárlások száma a dél-európai országban.

2009-ben volt a mélypont

A csökkenés ellenére a külföldiek közül még mindig a britek jelentik a legnagyobb vásárlóerőt a spanyol ingatlanpiac számára, amely a francia és belga vevők számának növekedésével nem érezte meg komolyabban a fogyatkozó brit érdeklődést.

Egy évvel korábban, 2015-ben 13,18 százalék volt a külföldiek által vásárolt ingatlanok aránya Spanyolországban. A külföldi érdeklődés 2009-ben érte el a mélypontot, akkor az eladott ingatlanok 4,2 százaléka került csak külföldi tulajdonoshoz.

Nőttek az ingatlanárak

A jelentésből kiderült az is, hogy az elmúlt három évben egyre kevesebb orosz állampolgár vett ingatlant Spanyolországban. Míg 2013-ban még 8,5 százalék, addig tavaly már csak 2,8 százalék volt az arányuk a külföldi vevők között.

A nem spanyol állampolgárok elsősorban a Baleár-szigeteken és a Kanári-szigeteken vásárolnak ingatlant, ahol az értékesítés harmada nekik köszönhető. A külföldiek számára ingatlanpiaci szempontból a legkevésbé érdekes régió Galícia és Extremadura.

Spanyolországban az ingatlanárak az elmúlt évben 5,7 százalékkal emelkedtek. Az utolsó három év viszonylatában a növekedés 13,3 százalékos. Ennek ellenére az árak mintegy 25 százalékkal maradnak alatta a 2007-es, még a gazdasági krízis előtti számoknak - közölte a szakmai szervezet.


MTI.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol