.

Figyelmeztetés: Ötször durvább gazdasági válság jöhet, mint 2008-banKyle Bass hedge fund menedzser szerint a bankrendszer 2008-as válságánál ötször súlyosabb gazdasági válság közeleg.


Kyle Bassa neve onnan ismert, hogy előre megjósolta a 2008-as válságot. A mostani gazdasági helyzetről így tájékoztatta a befektetőket:  

"A 2008-as válság előtti amerikai bankrendszerhez hasonlóan az elmúlt években egyre nagyobbra duzzadt a kínai bankrendszer hitelállománya, valamint a szabályok elkerülésének és a felelőtlen kockázatvállalásnak a mértéke. Egy kínai hitelválság alatt az ország bankrendszerének vesztesége az amerikai bankrendszer subprime-válság alatt elszenvedett veszteségeinek 400 százalékával is nagyobb lehet" - majd így folytatja - 
"Kína bankrendszere még veszélyesebbnek tűnik amikor rájövünk, hogy még a legnagyobb bankok esetében is gyakran előfordul, hogy a hiteleket nem a hitelezettek fizetési képessége alapján bírálják el, hanem politikai döntések alapján."

A kínai bankrendszer eszközállománya tíz év alatt 3000 milliárd dollárról 34 500 milliárd dollárra nőtt a szakember szerint.
Ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet, hogy a bankok eszközállománya nagyrészt a gyors hitelexpanzió miatt nőtt, amely finanszírozta azt a hatalmas infrastrukturális beruházási programot, amely fűtötte Kína növekedését. (Másként fogalmazva: a hitelezések kapcsán létrejött számlapénzek mögött nincs fedezet.)

A szakember szerint ha beütne a kínai válság, a kínai bankok vesztesége 3500 milliárd dollár lehet, ha a kínai bankrendszer az eszközei 10 százalékának megfelelő veszteséget szenved el. Felhívja arra is a figyelmet, hogy a múltban a kínai bankok egyébként jóval többet vesztettek, mint az eszközállományuk 10 százaléka, amikor az ázsiai országban hitelválság alakult ki. (Az amerikai bankok "mindössze" 650 milliárd dollárt vesztettek a 2008-as válság alatt.) - írja a portfólió.

Egy ilyen válság az egész világ gazdaságát megrengeti.

Sokan gondolják, Kína messze van, kit érdekelnek a kínai bankok. Amerika is messze van, de a 2008-as bank válság mégis onnan indult ki és az egész világ megérezete hatását.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol