.

A falu nevét megelégelte a polgármester, névváltozást akar 


Castrillo Matajudios
Maradjon a régi, vagy legyen új neve?

Castrillo Matajudios jelentése: Zsidóölő

Egyéni beállítottságtól függően van aki szereti, van aki nem szereti a zsidókat, de hogy egy településnek ez legyen a hivatalos neve, elég morbid és nagyon szokatlan.

Így érezhették ezt az egykor jobb időket is megélt, lassacskán elnéptelenedő falu lakói, melynek lakosága mára 60 főre fogyatkozott.  Mielőtt a falu telesen kiürülne, a polgármester D. Lorenzo Rodiguez falugyűlést hívtott össze az általa javasolt  névváltoztatás eldöntésére. 

"A többség véleményét tiszteletben kell tartani akkor is, ha a többség csak egy szavazatból áll." -  nyilatkozta a Diario de Burgos napilapnak.  

A javasolt új név: Castrillo Mota de Judios, aminek jelentése Zsidók Dombja.

A történészek úgy vélik, eredetileg ez lehetett a falu neve, mert a közelben 1035-ban sok zsidót lemészároltak, és a túlélők a helyi Castrillo dombon telepedtek le. A falu a spanyol inkvizíció idején kapta mai nevét, amikor szintén sok zsidót kivégeztek, általában húsvét környékén.

A faluban sok a régi műemlék jellegű épület, de ezek megüresedése után nem marad aki gondozza őket. Egyenlőre még tartják magukat a házak, de már vannak romos, düledező épületek is. Ez a návváltoztatási procedúra a falura irányítja a figyelmet, aminek következtéban a polgármester a turizmus fellendülését várja, és ennek bevételeiből megállítaná a további állagromlást


Iglesia de San Esteban romjai
Forrás: independent.uk
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol