.

Ez most riogatás, vagy valódi veszély?A világ egyik legismertebb pénzpiaci szakértője úgy véli, még nincs vége az elmúlt hetekben kibontakozott tőzsdei felfordulásnak

Az ok: az USA és Európa jegybankjainak eltérő monetáris politikája, de van még itt más veszélyforrás is.


Nem hiszem, hogy a "mulatságnak" vége lenne - jellemezte a világ tőzsdéin kialakult felfordulást Mohamed El-Erian, az Allianz vezető tanácsadója, a világ egyik legismertebb pénzpiaci szakértője a CNBC-nek nyilatkozva. Az elmúlt időszak nagy tőzsdei eladási hulláma, amely sokat leradírozott a részvényárakból, nem volt elég erős változás ahhoz, hogy monetáris politikája megváltoztatására, azaz kamatemelései felfüggesztésére bírja az USA jegybankját, a Fedet - indokolta megállapítását.

A Federal Resreve idén eddig háromszor emelte kamatát és a befektetők egy negyedik hasonló lépésre számítanak decemberben. Folytatódott a tőzsdék hullámzása, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a Fed még fel is gyorsítja kamatemeléseit.
El-Erian legaggasztóbbnak tartja az európai (ECB) és az amerikai jegybank monetáris politikája közötti eltérést.
Az ECB monetáris tanácsa változatlanul hagyta a bank alapkamatát és jelezte, hogy csak jövő nyár után szándékozik ezen változtatni.

Egy ideje több folyamat is aggasztja a befektetőket. Az egyik az USA és Kína között kibontakozó kereskedelmi háború, a másik a feltörekvő piacok valutáinak megingása, a harmadik az olasz gazdaság jövőjével kapcsolatos kétségek. El-Erian ezért úgy látja, hogy továbbra is kitart az az átmeneti időszak, amelyben a részvény- és kötvénypiacok visszatérnek a pénzbőség évtizedéből a normális, szűkebb likviditás időszakába. A képlet egyszerű: újra meg kell szokniuk, hogy a túláradó pénzkínálat helyett a változó gazdasági alapok szabályozzák az árakat.


Valóban közelít a medve piac?

El-Erian további veszélyforrásnak tartja, hogy a piaci szereplők alábecslik a likviditási kockázatokat. Az elmúlt évtized pénzbőségével szemben visszatér a pénzpiacok normális állapota, amikor egyáltalán nem biztos, hogy sok befektetést kereső pénz van a piacon, ami csökkenti a részvényvásárlások kockázatát. A szakértő úgy véli, hogy a befektetők elszoktak ettől, így alábecsülhetik a pénzhiányból fakadó kockázatokat. - írja a napi.hu

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol