.

Ez hal sincs többé 

Túlélte a kihalási eseményeket, de az embert már nem.


A kardorrú tok és közeli rokonai közel 200 millió éve éltek a Földön. Az akár hat méter hosszúra is megnövő hal olyan füldtörténeti  eseményt is túl élt, mint  ami a dinoszauruszok kihalását is okozta.  Ugyanakkor van egy jelenség, amivel már a Jangce pandájának becézett ősi faj sem tudott megbirkózni: az emberiség,- írja a National Geographic.   
 


Akár hat méterre is megnőhetett
 

A kihalási esemény vagy tömegkihalás nagyszámú faj rövid idő alatt bekövetkező kihalását jelenti
Öt nagy kihalást ismerünk,  amik 488 milló, - 360  millió, - 251 millió, - 200 millió és 65 millió éve következtek be.  A biológusok nagy része a jelenkort is egy kihalási hullám részének tartja

A Jangce folyóban őshonos óriáshal akár hatméter hosszúra nőhetett, tömege elérhette a 450 kilogrammot. Kardorrú tokból 34 és 75 millió évvel ezelőtt élt a legtöbb példány. Az ezüstszínű testéről és hosszú orráról ismert élőlényt – vélhetően 200 millió éve alakult ki – utoljára 2003-ban látták természetes környezetében. A Jangcéban egészen az 1970-es évekig gyakorinak számított, ám az élőhelyek széttagolódása és a túlhalászat megtette hatását – a populáció drasztikusan csökkent. Kína az 1980-as években a védett állatok közé emelte a kardorrú tokot, de ez a lépés érdemi védelmet nem jelentett, hiszen újabb és újabb gátak épültek a Jangce folyón, akadályozva az állatok vándorlását.


A tenyésztési kisérletek nem jártak eredménnyel

Kína tíz évre szóló kereskedelmi, halászati tilalmat jelentett be a Jangce folyó mentén lévő, több mint 300 védett övezetre, miután kiderült, hogy a veszélyeztetett fajok állománya folyamatosan csökken – tájékoztatta a Xinhua hírügynökséget a helyi szakminisztérium. A tok ezt nem érhette meg – a most megjelent publikáció szerint az óriáshal 2005–10 között tűnhetett el végleg a Földről. Wei Qiwei, a Jangce folyó Halászati Kutatóintézet munkatársa szerint a kardorrú tok kihalt, mivel a halat több mint egy évtizede nem látták. – Próbálták fogságban tenyészteni, de a kísérletek nem vezettek eredményre – nyilatkozta az állami tévének.

A kardorrú tok kihalása a folyó élővilágának sérülékenységére hívta fel a figyelmet. Illetve arra, hogy szinte lehetetlen megmenteni egy fajt, ha abból csupán néhány példány marad meg. A tokhoz hasonló sorsra juthat a jangcei rücskösfarkú disznódelfin, ami szinte kizárólag ebben a folyóban és az azzal kapcsolatban álló két tóban fordul elő.


Rücskösfarkú disznódelfin

Számuk évente 14 százalékkal csökken, jelenleg ezer példány élhet ebből a különös lényből. A kutatók szerint rövid időn belül a másik édesvízi cetféle, az évekkel ezelőtt kihalt kínai folyami delfin sorsára juthat az egyre szennyezettebb és egyre nagyobb hajóforgalmú Jangcén.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china