.

Ez hal sincs többé 

Túlélte a kihalási eseményeket, de az embert már nem.


A kardorrú tok és közeli rokonai közel 200 millió éve éltek a Földön. Az akár hat méter hosszúra is megnövő hal olyan füldtörténeti  eseményt is túl élt, mint  ami a dinoszauruszok kihalását is okozta.  Ugyanakkor van egy jelenség, amivel már a Jangce pandájának becézett ősi faj sem tudott megbirkózni: az emberiség,- írja a National Geographic.   
 


Akár hat méterre is megnőhetett
 

A kihalási esemény vagy tömegkihalás nagyszámú faj rövid idő alatt bekövetkező kihalását jelenti
Öt nagy kihalást ismerünk,  amik 488 milló, - 360  millió, - 251 millió, - 200 millió és 65 millió éve következtek be.  A biológusok nagy része a jelenkort is egy kihalási hullám részének tartja

A Jangce folyóban őshonos óriáshal akár hatméter hosszúra nőhetett, tömege elérhette a 450 kilogrammot. Kardorrú tokból 34 és 75 millió évvel ezelőtt élt a legtöbb példány. Az ezüstszínű testéről és hosszú orráról ismert élőlényt – vélhetően 200 millió éve alakult ki – utoljára 2003-ban látták természetes környezetében. A Jangcéban egészen az 1970-es évekig gyakorinak számított, ám az élőhelyek széttagolódása és a túlhalászat megtette hatását – a populáció drasztikusan csökkent. Kína az 1980-as években a védett állatok közé emelte a kardorrú tokot, de ez a lépés érdemi védelmet nem jelentett, hiszen újabb és újabb gátak épültek a Jangce folyón, akadályozva az állatok vándorlását.


A tenyésztési kisérletek nem jártak eredménnyel

Kína tíz évre szóló kereskedelmi, halászati tilalmat jelentett be a Jangce folyó mentén lévő, több mint 300 védett övezetre, miután kiderült, hogy a veszélyeztetett fajok állománya folyamatosan csökken – tájékoztatta a Xinhua hírügynökséget a helyi szakminisztérium. A tok ezt nem érhette meg – a most megjelent publikáció szerint az óriáshal 2005–10 között tűnhetett el végleg a Földről. Wei Qiwei, a Jangce folyó Halászati Kutatóintézet munkatársa szerint a kardorrú tok kihalt, mivel a halat több mint egy évtizede nem látták. – Próbálták fogságban tenyészteni, de a kísérletek nem vezettek eredményre – nyilatkozta az állami tévének.

A kardorrú tok kihalása a folyó élővilágának sérülékenységére hívta fel a figyelmet. Illetve arra, hogy szinte lehetetlen megmenteni egy fajt, ha abból csupán néhány példány marad meg. A tokhoz hasonló sorsra juthat a jangcei rücskösfarkú disznódelfin, ami szinte kizárólag ebben a folyóban és az azzal kapcsolatban álló két tóban fordul elő.


Rücskösfarkú disznódelfin

Számuk évente 14 százalékkal csökken, jelenleg ezer példány élhet ebből a különös lényből. A kutatók szerint rövid időn belül a másik édesvízi cetféle, az évekkel ezelőtt kihalt kínai folyami delfin sorsára juthat az egyre szennyezettebb és egyre nagyobb hajóforgalmú Jangcén.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol