.

Évekre tudja hibernálni magát az afrikai tüdőshalA tüdőshal figyelemre méltó képességgel rendelkezik még akkor is, ha a folyó, amelyben él, iszappá változik. Az afrikai tüdőshal akár három-öt évig is képes táplálék nélkül alvó állapotban maradni, és csak akkor ébred fel, amikor a víz ismét rendelkezésre áll.


 

A kutatók szerint a folyamat során lelassul a biológiai órájuk, melynek köszönhetően elsősorban a folyómedrekben képesek életben maradni. A száraz évszak miatt a folyók és árterületek gyakran kiszáradnak.

Az afrikai tüdőshalak étrendje nem különbözik a többi tüdőshalétól, különféle puhatestűekből, rákokból, garnélarákból és kicsi halakból áll. Akár három és fél évig is kibírják táplálékfelvétel nélkül.

Ebben az időszakban beássák magukat az iszapba, és csak akkor kezdenek mozogni, amíg kedvezőbb körülmények alakulnak ki.
Egy nap talán fényt derítenek a vizsgálatok arra, hogy mi történik a sejtek szintjén a tüdőshalakkal, ami a tudósoknak segíthet egy hasonló állapot kiváltásában az emberek esetében, ami lehetővé teheti a hosszabb űrutazást és a fejlettebb gyógyszerek kidolgozását.
 
 

<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/dgXuuMlZRqs" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol