.

Elmerült ókori egyiptomi város tárgyai kerülnek bemutatásraKét elveszett víz alatti városból származó tárgyakat emeltek ki a tengerből Egyiptom partjai közelében, melyeket egy kiállítás keretében mutat be a British Museum.


Franck Goddio víz alatti régész fedezte fel először 2000-ben Thonis-Herakleiont és Canopust, melyek a Nílus deltájában merültek el - több mint 1000 évvel azt követően, hogy a Földközi-tenger elnyelte és homokkal temette be őket.


A kiállítás több mint 200 izgalmas fennmaradt leletet mutat be az ősi városokból, köztük a Nílus árvízi istenének, Hapynak egy 5,4 méter magas gránit szobrát, és Isisnek, a görögök által is tisztelt istennőnek egy 1200 éves emlékművét.<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/SXJusQqehdc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Goddio az elnöke az Európai Vízalatti Régészeti Intézetnek (melyet 1987-ben alapított), aki több mint egy tucat történelmi hajóroncsot tárt fel, mielőtt figyelme Egyiptom elveszett világának - Párizs méretével azonos - felkutatása felé fordult 1996-ban.

"Pompei egy nagyon kis város. A régészeti feltárásokat a 18. században kezdték ott, és még mindig nem tárták fel teljesen. Thonis-Herakleion területe háromszor akkora, mint Pompei," - mondta Goddio
 
Hogy mi vezetett a városok pusztulásához, még mindig nem ismert, bár Goddio szerint "valószínűleg szeizmikus oka volt az eltűnésüknek."
Ez a múzeum első nagy kiállítása, melyet a víz alatti régészetnek szentelnek, és azt ígéri, hogy "átalakítja megértésünket" a görög és egyiptomi történelem bonyolult kapcsolatát illetően. A kiállítás hat hónapig tart május 19-től november 27-ig.
 
britishmuseum.org     /   újvilágtudat fordítása       

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol