.

Elbűvölő, halottaiból feltámadó falu SpanyolországbanNem csak napfény és tenger létezik az Ibériai-félszigeten


Több évtizeddel  ezelőtt a külföldi turisták Spanyolországot főként a napsütés és a homokos strndok miatt keresték fel. Az idő műlásával azonban felkerültek a látnivalók listájára az autentikus vidéki falvak, amelyek a mai napig őrzik a az évszázados falusi építészet emlékeit.

Az egyik megtekintésre ajánlott hegyi falu az Aragóniai Pireneusokban található Lanuza 


Lanuza, Sallent de Gállego községhez tartozik, Alto Gállegóban, Huesca megyében
A Tena-völgy szívében található ez a település, amelynek környezete a svájci tájakra emlékeztet. Története azért is különös, mert a múlt században meghozták a falu halálos ítéletét. Egy hatalmas víztározót terveztek a hegyek közé a Gállego folyón, ami teljesen elárasztotta volna Lanuzát. A házakat kisajátították, 1978-ban az utolsó a lakók is elkölzöztek  Szerncsére az Ebro Hidrográfiai Szövetség számításaiba némi hiba csúszott, és a városka jelentős része nem került víz alá.


Lanuza  Foto: Aragón turizmuo

A 90-es évektől a város, mintegy főnix madár, feltámadt halottaiból.. A volt tulajdonosok visszaszerezték szárazon maradt házaikat, felújították és beköltöztek megújult otthonaikba. Első évben 200 lakos tért vissza  régi lakóhelyére. 

 

Lanuza neve a latinizált kelta landa vagy lana kifejezésből származik , ami "domboldalt" jelent,
Ez arra utal, hogy már időszámításunk előtt,  kelták által lakott terület lehetett ez a környék.
Első feljegyzés a településrör 1488-ból származik, amikor már 20 ház állt a területen. A kornyék lakói,  vízben gazdag, és állattartásra, alkalmas füves domboldalakon évszázadokon keresztül élték hagyományos  vidéki életüket. A megtermelt növényi termékekkel, és az állattartásból származó (tartósított, füstölt, feldolgozott) húsokkal kereskedtek. 

Enek a nyugodt vidéki életnek az 1970-es éveke tervezett hatalmas víztározó  tervei vetettek véget.
1978-ra a kornyék teljesen elnéptelenedett, A valaha élettel teli faluban átvette az uralmat a természet és megjelentek az elhagyott épületek közt guberáló emberek.  .

 

Mára az ujjáéledt Lanunza turista paradicsommá vált

Amit nem lepett el a víz.  Kép: forrása Vicente Villamón

Sokan jönnek akik nem csak a kőböl és palából épült falakra kíváncsiak, hanem akik a környék egyéb lehetőségeit is ki szeretnék használni.


A Gallego folyó kiválóan alkalmas vizi túrákra.    Kép: Turizmo de Aragón

Nyaranta van egy jelentős művészeti fesztivál, amelynek eseményei a víz fölé építet színpadon zajlanak. Bár ez a fesztivál 2020-ban a Covid-19 járvány miatt elmaradt, a szervezők reménykednek, hogy az idén meg lehet tartani.

Egyedi hangulatú fesztivál    Kép: Turizmo de Aragón

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol