.

Elárasztott toszkán városkaA toszkán középkori városka egy gát építése miatt került víz alá a 20. század közepén. Időről időre azonban szárazra kerül, ilyenkor látogathatóvá válik. Legutóbb 25 éve adódott ilyen alkalom, a következő pedig 2021-re várható.

Fabbriche di Careggine-t sokan az olasz Atlantiszként emlegetik - a 12. században alapított település annak idején 150 ember lakóhelyéül szolgált, 31 háza és egy kőtemploma volt.  

Az évszázadok viharait átvészelő város sorsa 1946-ban pecsételődött meg, ekkor az olasz Enel energetikai vállalat egy hidroelektrikus erőművet építtetett a közeli völgybe, aminek hatására a település víz alá került. A lakókat a szomszédos falvakba költöztették, Fabbriche di Careggine helyén pedig megszületett a mesterséges Vagli-tó.

 
Kép forrása: Marco Ermili


A város 75 éve pihen a víz alatt, csak az erőmű karbantartásakor, a tó vizének leeresztésekor kerül szárazra, ilyenkor látogatható. A következő karbantartási időszak 2021-re fog esni.

A hely népszerű turistacélpontnak számít: a tó legutóbbi leeresztésekor, 1994-ben közel 1 millió ember kereste fel a romokat. 

(Live Science) / origo

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol