.

Egy mór nemesasszony tragikus története
Az elbesszélések szerint mindez az utolsó katalóniai mór eród, Ciurana elfoglalásakor történt

Reina mora tragikus története


A mór időkben Így nézhetett ki Ciurana vára

és romja így néznek ki napjainkban

Tarragonai Ciurana (hivatalosan katalán nyelven  Siurana  vagy  Siurana de Prades ) a mór ellenállás egyik utolsó erőssége volt Katalónia területén a reconguista (a mórok kiűzése)  idején.

Ciuranat 1162-ben foglalták ek Ramón Berenguer barcelónia grófjának vezetésével a kereszény csapatok. A vár Sierra de la Gritellaa  hegység  nehezen megközelítheto magaslatán épült.
 

IV. Ramon Berengár Barcelona grófja, Aragónia hercege, az Urgell-házból, Aragónia új királyi háza, a Barcelonai-ház őse. Wikipédia

 
A történtekrő hiteles leírás nem maradt fenn, a fiatal mór nemesasszony története szájhagyományútján terjedt évszázadokon keresztül

Az idök folyamán a vár urának feleségét mór királynőként emlegették, ami ugyan nem volt igaz, de jól hangzott.

Történt, hogy a keresztény csapatok megtámadták Ciurana várát, de mór védők kitartása és a meredek szilafalak meghiúsították a támadást. Ekkor Ramon Berengár más módot talált a vr bevételére. Magas jutaloméért talált egy árulót, aki megmutatta azt a titkos alagutat, ami a vár belső udvarába vezetett. Ezen az óton nem kellett megmászni a meredek sziklákat és megostromolni a várfalat. Az így bejutó katonák az őrségét lemészárolva, belülről  nyitották ki a várkaput.

A vár ura és órnője a palota nagytermében ebédelt, amikor egy nyílvessző csapódott az aszalba.  Az asszony ebből rájött,, hogy az ellenség perceken belül megjelenhet a teremben. Már hallott róla milyen kegyetlen sors vár a mór foglyokra a keresztények fogságában.  A vár úrnője, a lovához sietett az istálóba és a meglepődött keresztény katonák előtt a sziklafal pereméről a mélybe ugratott.Leugratni a 470 méteres mélységbe, egyenlő a biztos halállal.
Ennek a legendának számos változata van,.Az egyik szerint nem a feleség, hanem a várúr Abd-el-azia nevű lánya ugratott le a mélységbe, mert megesküdött, hogy nem fogja látni a Ciurana ostromlóionak győzelmét.


ugráskirálynő mora siurana
A sík sziklaplató előtt szédületes mélység tátong


Ciuranahttps://elretohistorico.com/leyenda-reina-mora-ciurana-salto/

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol