.

A dollár háttérbe szorulását jósolja az amerikai gazdaságkutató 

F. William Engdahl Amerikai történész, gazdaságkutató újságíró szerint egy aranyfedezetű rubel és jüan megjelenése a dollár lavinaszerű elhagyását jelentheti. Ezáltal csökkenni fog Amerika képessége, hogy a dollár tartalékvaluta szerepét kihasználva, finanszírozzák Washington örökös tengerentúli háborúit.

"Az igazság az, hogy az amerikai dollár szerepe, mint a világ legnagyobb tartalék valutája az USA gazdaságának Achilles-sarka", - fejti gondolatait ki a stratégiai kockázati tanácsadó.
A kínai, az orosz, a brazil és más országok központi bankjai "szöges ellentétben" állnak az amerikai külpolitikai kurzussal, amelyik a dollárt tartja "biztonságos" amerikai kincstári adósságnak annak érdekében, hogy megvédjék gazdaságukat és továbbra is a dollár legyen az első számú tartalék valuta.

"Ez a helyzet csendben változik. 2014-ben Oroszország és Kína aláírtak két gigantikus 30 éves szerződést a Kínának szánt orosz gázról. A szerződések meghatározták, hogy a cserére renminbiben (jüan) és orosz rubelben kerülne sor, nem pedig dollárban. Ez volt a kezdete a 'dollártalanítás' egyre gyorsuló folyamatának, mely a mai napig folyamatban van," - írta cikkében Engdahl a New Eastern Outlook-ban.
 

A Gazprom orosz állami energetikai cég és a kínai állami kőolaj- és földgázvállalat, az CNPC vezetői az évi 38 milliárd köbméter orosz földgáz Kínába szállításáról szóló megállapodást Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai államfő jelenlétében írták alá.

2015. augusztusában orosz valutakereskedők közel 18 milliárd jüant vásároltak, és csupán 3 milliárd dollárt. Nyilvánvaló, hogy Oroszország fokozatosan növeli a jüan használatát az orosz pénzügyi piacokon.

Engdahl szerint egyértelmű jelek utalnak arra, hogy az arany "drámai visszatérése történik a világ pénzügyi színpadára."

Miközben sokan azt hiszik, hogy az amerikai Federal Reserve mintegy 8133 tonna aranyat őriz, a pletykák szerint a dolgok nem azok, aminek látszanak, és "az aranykamra Fort Knoxban" már majdnem üres, mondja Engdahl.

A gyanút csak erősíti mikor 2012-ben a német kormány kérte a Federal Reserve-t, hogy adja vissza a német központi bank aranyát, amelyet 'letétbe helyezett' a Bundesbank a Fed-nél, az amerikai központi bank megtagadta az arany visszaadását Németországnak azt a sovány mentséget felhozva, hogy a Federal Reserve 'nem tudott különbséget tenni a német és az amerikai aranyrudak között...


Moszkva és Peking viszont kitartóan növeli aranytartalékait. Engdahl hangsúlyozza, hogy 2013. januárjától 2015. szeptemberéig a hivatalos orosz aranytartalék 129 százalékkal, 1352 tonnára nőtt,  hozzátéve, hogy a "sötét Jelcin évek" alatt az orosz arany páncéltermek mindössze 343 tonna aranyat tartalmaztak.
A rubel és a jüan mögötti halmozódó arany erősíti a bizalmat az orosz és a kínai valuta iránt.
 
 

A kutató szerint Oroszország és Kína kikövezik az utat a világ dollármentesítése számára.


Forrás:  újvilágtudat  
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol