.

Csőd szélén a spanyol eneregetikai nagyvállalatNagy bajban a spanyol energetikai vállalat, az Abengoa, melynek részvényárfolyama a jelentős adósságállomány miatt nyár óta a töredékére esett, sőt ha a vállalat a következő hónapokban nem tud megállapodni a hitelezőivel, úgy Spanyolország legnagyobb csődje jöhet.Naperőmű
 
Szerdán fizetésképtelenségi eljárást indított maga ellen a spanyol energetikai vállalat, az Abengoa, miután egy potenciális befektető jelezte, hogy nem fogja a vállalat számára biztosítani a szükséges tőkét. A részvények árfolyama a szerdai kereskedésben több mint 50 százalékot zuhant, majd csütörtökön további 15 százalékkal került lejjebb. A részvényekkel így már 0,5 euró alatt kereskednek, ami gyakorlatilag csődárazást tükröz.
 
A spanyol törvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fizetésképtelenség bejelentése előtt a vállalatok egy 4 hónapig tartó folyamat során megállapodjanak a hitelezőkkel, az Abengoának tehát 4 hónapja maradt, hogy egyezségre jusson a céget finanszírozó külföldi és hazai pénzintézetekkel, melyeknek az energetikai cég felé levő kitettsége mintegy 20,2 milliárd euró.
 
A többek között napenergia-farmokat is üzemeltető Abengoa már évek óta szenved a magas adósságállománya okozta tehertől, a helyzet azonban július végén kezdett súlyossá válni, ekkor vágta először vissza a 2015-ös terveit illetve jelentette be eszközértékesítési szándékát, szeptember elején pedig új részvénykibocsátás keretében történő tőkeemelésről számolt be a cég.
 
A társaság esetleges csődje nemcsak a befektetők számára lenne fájdalmas, hanem Spanyolország számára is, miután ez lenne Spanyolország eddigi legnagyobb csődje. A társaság globálisan mintegy 24 ezer főt foglalkoztat.

Spanyolország eddigi legnagyobb csődje jöhet

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol