.

Costa del Sol kéményei!
Szerző:
Gesler György

         

 

A ház kalapja a tető, a kalap dísze, tolla, bokrétája a kémény.
Egyfajta korona, rang, előkelőség. Egy kis torony a magát kastélynak mutogató épületen.
A hím madarak büszkesége a taréj, mint a szarv a kérődzőkön. Amelyiké a leghímesebb, azé a legszebb nőstény.


Costa del Sol kéményei!

 
Aki erre a címre nem kapja fel a fejét és nem csóválja álmélkodva, az nem is igazi costa del soli, hiszen, mit akar ez a kéményekkel , miért nem a napernyőkről meg a strandpapucsokról ír, gondolja magában.
  
   
kucsmás                               eozinos                                trapézos                                       gyűrűs
 
 Pedig semmi különös nincs ebben ,mert én nyugodt szívvel állíthatom és ha valaki , mint ezúttal én, nem csak előre csodálva nézi az ezerarcú-színű tengert, hanem fel fel tekint egy ház, vagy épület tetejére, sokszor ámuldozhat a meglepetéstől.
Hagyományai itt is vannak a fűtésnek, mert azért a januári 16 fokos átlaghőmérséklet elég arra, hogy kellően barátságtalanná tegye a lakóteret.  Az összes régi paraszt házon látható egyszerű, dísztelen, szegényes kémény, ami a kandallót szolgálja.       
Persze ezek a mai kimeríthetetlen , leleményes változatossággal megépített kémények ugyanazt a célt szolgálják , mint a régiek, csak sokkal szebb és különlegesebb formában.
 
 
sorakozó                 jobbra át                         cakkos                              barbecue

Mindazonáltal a Baranya megyei Karácodfán a két jó barát Pityu cserépkályhás , Gyuri a kandallós, vagy a többi ház füstölgő nagy "pipái". teljesen más füstöt eregetnek.  Emlékezetes és könnyen felidézhető az égő, parázsló fa megnyugtató, varázslatos illata, mely egy ködös, párás, szitáló esős novemberi koránsötét este szétterül és rátelepszik erre a kicsiny falura.
Gyakran a kémények tartozékának számítanak a különböző kovácsoltvas figurák amelyek mindig jelzik a változó szélirányt 


 
Costa del Sol kéményei nem a minuszos hidegek miatt épültek, hanem a kellemes közérzet miatt. 
 
  
alagút                       kutyaól                                     vasház - vaskémény                    Dávid és Góliát
 
1965 óta miután felívelt Costa del Sol fényes karrierje, nem volt olyan ház, ahová ne tettek volna kandallót, így nem meglepő, hogy egy 170 lakásos épület tetején-oldalán!, mert ugye furcsa lenne a földszinti lakásból egy 7 emelet magas füstelvezető látványa, bizony 170 kémény emelkedik....és mind más ,de ugyanaz a dizájn, vagy egy másik házon teljesen egyforma.
 
 
háromszögletűek,                                                           geometria

A parázsló fa meghitt, kellemes illata inkább a lakásban élvezhető,  mert 170 lakásból csak 3-4 kandallóba fűtenek be, míg  egy kis falu 30-40 háza egyszerre eregeti a füstöt.
 

Az egyik emeletes ház beépített kandallója
 
Amit viszont sokszor mi érezhetünk a parton , az teljesen más, az ugyanis a Chirringitók grillezőiből felszálló égő olajfa, és a sok-sok tengeri finomság és még több fokhagyma ínycsiklandozó illata, Természetesen, kicsit szerényebb kéményen át!
 
 
környezetvédő,                                           pálmafás

Remélem a Senda Litoralon sétálva szívesen és kíváncsian nézik majd a szebbnél szebb és változatos Costa del Sol kéményeit.  
 
    
világító torony,                                               tetőtér,                                                           pagoda


Hamarosan  jön: Costa del Sol erkélyei

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol