.

Barbár holland szurkolók a világhírű római kút ellenHolland szurkolók "hőstette"


Sörösüvegekkel dobálták meg a Rómában játszó Feyenoord holland csapat szurkolói a Spanyol-lépcsőnél levő 17. századi műemlék kutat. Az első szakértői vizsgálatok szerint a Fontana di Barcaccia helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

hírkép

Az 1629-ben emelt kút Pietro és Gian Lorenzo Bernini szobrászfivérek munkája, akik a barokk Róma számos terét díszítették alkotásaikkal. Az olasz főváros egyik legszebb és legismertebb terének közepén álló kutat épp a tavalyi évben restaurálták, a helyreállítás akkori több mint 200 ezer eurós (több mint 60 millió forintos) költségét pedig magánszemélyek biztosították.

A Fontana di Barcacciát az Európa Liga csütörtök esti mérkőzésére érkezett holland szurkolók sörösüvegekkel és dobozokkal dobálták meg, aminek következtében letört a medence pereme. Bár több darabot megtaláltak, a restaurátorok szerint nem lehet mindegyiket visszailleszteni az eredeti helyére. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a kút helyreállítása, de a római műemlékvédelmi felügyelőség szerint a kút összesen száztíz helyen sérült meg.

Ignazio Marino római főpolgármester elmondta: már számtalan magán- és közintézmény jelezte, hogy szívesen részt vesz a Róma egyik jelképének számító kút restaurálásának finanszírozásában. A város Hollandiától is anyagi segítség felajánlását várja a keletkezett károk megtérítésére, a római holland nagykövet azonban erre eddig nemet mondott.

MTI

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol