.

Az ördög üzeneteA 17. században egy szicíliai apácát – saját elmondása szerint – megszállta az ördög. A nővér önkívületi állapotban különös betűket vetett papírra, a bizarr írást ez idáig senkinek sem sikerült megfejtenie. Most úgy tűnik megtört a jég.

 

1676-ban Maria Crocifissa della Concezione nővér különös szöveget vetett papírra Palma di Montechiaro kolostorának falai között. Állítása szerint kezeit nem ő, hanem maga az Ördög irányította. A „betűk"” kétségtelenül idegennek és ijesztőnek tűnnek, senki sem tudta dekódolni idáig őket. 340 évvel később azonban egy csapat informatikusnak sikerült a bravúr, hála egy sötét weben fellelhető fordító szoftvernek – írja a Daily Mail weboldala.
 

A sokáig megfejtetlen írás részlete

Maria Crocifissa della Concezione nővér Isabella Tomasi néven látta meg a napvilágot 1645-ben, alig 15 évesen lépett be a Palma di Montechiaro bencés kolostorba. 1676 egyik reggelén arra ébredt, hogy tetőtől talpig tiszta tinta, és egy titokzatos levél hever előtte, amit minden bizonnyal ő maga írt. Mivel nem emlékezett semmire, így arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg a Sátán szállta meg és kényszerítette az üzenet papírra vetésére.


A növér otthonául szolgáló kolostor Palma di Montechiaroban

Hiába próbálkoztak sokan évszázadokon át fényt deríteni a levél konkrét tartalmára, az erőfeszítések nem vezettek eredményre. A szicíliai Ludum Tudományos Központ informatikusainak azonban sikerült az áttörés, köszönhetően egy, a mély weben fellelhető fordító programnak.

"Hallottunk egy szoftverről, amit nagy valószínűséggel a titkosszolgálatok használnak kódolt üzenetek feltörésére” – nyilatkozta Daniele Abate, a központ igazgatója a The Times magazinnak.

„Betápláltuk a szoftverbe az ősi görög, arab, latin valamint rúnaábécét, majd ezek segítségével sikerült lefordítani az üzenet egy szeletét, ami csakugyan ördögien hangzik” – mondta Abate.

Maria nővér a zárdában töltött idő alatt különösen jártassá vált a nyelvészet területén, így a kutatók úgy vélik, az egész levél az általa kitalált nyelven íródott, amelyben felhasználta és összekutyulta a fent említett betűkészletek elemeit. Mivel az ábécéket a szoftverbe betáplálták, a program felismerte, milyen írásjelekből állnak össze a levél karakterei, így az egyes szavak hamarosan értelmet kezdtek ölteni.

A kutatócsoport 15 sort fordított le a levélből, ezek az emberek, Isten és a Sátán közötti kapcsolatot tárgyalják nem éppen keresztényi módon. A nővér többek között arról értekezik, hogy „Istent az ember találta ki” és „ez a rendszer nem működik senki számára”, valamint az „Úr, Jézus és a Szentlélek nem más, mint fölös teher”.

A szakértők szerint a levél sok helyen értelmezhetetlen, amiből a kutatók levonták a következtetést: a nővért nem az ördög szállta meg, hanem skizofrénia vagy a bipoláris zavar kerítette hatalmába.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china