.

Az olaszok lehetnek Európa következő sírásóiA közelgő recesszió és politikai változás után az olasz választópolgárok az eurózónából való kilépésre szavazhatnak majd - véli Albert Edwards, a Societe Generale stratégája. Egy májusi felmérés szerint az olaszok közel fele már most is a kilépésre szavazna egy a brithez hasonló népszavazáson.

 


Olaszország egész egyszerűen nem képes növekedni az eurózónán belül és ami sokkal fontosabb, soha nem is lesz képes erre írta egy elemzésében Edwards pénteken a CNBC tudósítása szerint.

A SocGen szakembere szerint a közelgő következő recesszió után az olaszok többségének elege lesz az eurózónából és a nyíltan kilépéspárti Öt Csillag mozgalomra szavaznak majd. A radikális párt márt jelenleg is a legnépszerűbb, a friss közvélemény-kutatások szerint már nyerne egy most tartandó választáson Matteo Renzi kormányfő pártja előtt.
 
Ráadásul októberben népszavazást tartanak az olaszok az alkotmány reformjáról, amit épp Renzi kezdeményezett, sokak szerint ha a többség elutasítja a lépéseket, akkor az előrehozott választásokhoz vezethet, vagyis megnyílhat az út az Öt Csillag előtt.

A legfrissebb adatok szerint az olasz államadósság eléri a GDP 135 százalékát, és az olasz bankok 360 milliárd eurónyi nemteljesítő hitel (NPL) állománnyal rendelkeznek, melynek felére még fedezet sincs. Az eurózónán belül a teljes hitelállományhoz mérten az olasz bankok vannak a legrosszabb helyzetben.
 
További problémát okoz, hogy London elvesztésével jelentős forgalomcsökkenésre számíthatnak az európai igy az olasz bankok is.  A tőzsdén többségbe kerültek az eladók, a befektetők elérkezettnek látják az időt, hogy megszabaduljanak a nehéz helyzetben lévő bankok részvényeitől, melyek április óta értékük felét elvesztették Olaszországban.
A legnagyobb gondban a világ legrégebbi bankja, a Monte dei Paschi di Siena van. Többször megpróbálták rendbe tenni a mérlegét, egyelőre sikertelenül. A könyv szerinti értékének már csak a tizedét éri.

Egy másik elemző, Jeremy Stretch, arról beszélt, hogy a 2007-es pénzügyi válság alatt, majd után a dominóhatás hatalmas problémát okozott, és emiatt most is aggódhatnak. Ha az olaszországi bankok szisztematikusan bedőlnek, fennáll a veszélye annak, hogy ez tovább terjed más európai bankokra is.

Albert Edwards szerint a bankrendszer esetleges feltőkésítése sem oldana meg semmit, hiszen a fő probléma az, hogy Olaszország "tartós stagnálásra van ítélve az eurózónában". Szerinte Renzi inkább agresszív fiskális lazítással próbálkozik majd a növekedés beindítása érdekében Németország és az Európai Bizottság komoly aggályai ellenére.

A Brexit szavazás után úgy tűnik megreccsent az Európai Únió.

portfolió

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol