.

Az olajtermelők versenyeznek az európai olajpiacértKorábban az európai, különösen a Kelet-Európai olajfogyasztás jórészt orosz importból származott, de az utóbbi időben ez változóban van. Sok az olaj, sok az eladó, és a vevők is szívesen csökkentik függőségüket. Jövőre pedig jön Irán, aki  már alig várja, hogy ő is olajat zúdíthasson az európai piacra.


Iráni olajkút

A politika és a gazdaság kézenfogva járnak. A szankciók feloldása után Irán újból szállíthat olajat Európának. Ezt a politikai döntést nem az iráni politika változása, hanem az olajra támaszkodó orosz gazdaság gyengítése motiválta

Alternatíva a Közel-keleti olaj
A közelmúltban Szaúd-Arábia kezdett Lengyelországnak és Svédországnak nagyobb tételben olajat szállítani. Korábban az volt a nézet, hogy a kiépített csővezetéken sokkal egyszerűbb és olcsóbb az olaj szállítása, messziről hajón hozni macerás. Nos az olaj árának jelenetős esése után ez már úgy tűnik, nincs így, pláne hogy egy kis verseny is van, így a tankerekkel szállítóknál könnyen el lehet érni egy kis kedvezményt.

Eddig az alkupozíció még nem volt nagyon erős, de jövőre Irán már teljes gőzzel exportálhatja az olaját, és neki most fel kell építeni piacait, így jó esély van rá, hogy Európában is kedvező ajánlatokkal fog megjelenni. Ez viszont már kiélezheti a versenyt, és az oroszok is árcsökkentésre kényszerülhetnek.

Az oroszoknak kedvezőtlen
Oroszország olajexportjának 70 százaléka eddig Európába irányult, így egy kemény verseny a kontinensen kellemetlenül érintheti. Miután Oroszország költségvetési bevételeinek fele az olajból származik, az áresés már eddig is komoly fejfájást okozott (jóllehet erre készülve halmoztak fel óriási tartalékokat a magas olajár idején).

A Kelet-Európai olajfinomítók az orosz, Ural típusú olajra vannak beállítva. Szakértők szerint a szaúdi olaj eléggé eltér ettől, de az iráni már jóval közelebb áll hozzá, könnyebb átállni a feldolgozására. Ráadásul Szaúd-Arábiának nagy ázsiai vevői vannak, így túl nagy mennyiséget nem tud átirányítani új piacokra.

Irán a kapuk előtt
A szankciók bevezetése előtt Irán napi 600 ezer hordó olajat exportált Európába, kitermelésének 17 százalékát. Az olajügyekért felelő miniszterük azt nyilatkozta, hogy a piacot megpróbálják visszaszerezni, bármi áron. Vagyis jönnek a csábítóan olcsó iráni ajánlatok.
Egyelőre leginkább a déli országok olajvállalatai érdeklődnek, miután korábban főleg ők vásárolták az iráni olajat. A görög Hellenic Petroleum, melynek 3 finomítója napi 340 ezer hordó olajat tud feldolgozni, máris tárgyal az iráni állami olajvállalattal. Egy ugyancsak 3 finomítót, napi félmillió hordó kapacitással üzemeltető spanyol cég, a Cia Espanolade Petroleos SA, ugyancsak jelezte, hogy megfontolja az iráni vásárlást. Korábban a Hellenic olajigényének 30, a CEPSA igényeinek 15 százalékát fedezte iráni olajból. A szankciók életbeléptetése után ezt részben orosz olajból pótolták.

Az iráni kínálat megjelenése után az orosz eladóknak másfél dollár körüli diszkontot kell adniuk hordónként, és könnyen előfordulhat, hogy nem csak a dél-európai piacokon, hanem a kontinens többi részén is, miután mások is könnyen megfontolhatnák az Irántól való vásárlást.

privatbankar 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol