.

Apasági kereset miatt nyitották fel Salvador Dali kriptájátFelnyitották Salvador Dalí kriptáját, mert egy nő azt állítja, hogy ő a festő törvénytelen lánya


Csütörtök éjjel nyitották fel Salvador Dalí kriptáját, hogy az igazságügyi orvosszakértők elvégezzék a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz – mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű katalán művész sírja található.


A most 61 éves Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született. A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet, és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.


Dali és Pilar

A festő bebalzsamozott holttestét épen, jól konzervált állapotban találták – részletezte a főtitkár, aki szerint híres, védjegyének számító bajsza sértetlen, pont úgy, 10 óra 10 perces szögben áll, mint ahogy életében is. A szakemberek hajból, körömből, fogból és két csontból vettek mintákat a DNS-vizsgálathoz.

Juan Manuel Sevillano, a művész örökségét kezelő alapítvány ügyvezetője véleménye szerint az eljárás morális kárt okozott, az exhumálást elrendelő bírói döntés pedig nem volt megalapozott.

A vizsgálati eredményeket szeptember 18-án fogják bejelenteni, ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igény.


MTI.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol