.

Antequerában talált barlangfestmények akár 65 000 évesek is lehetnekFontos felfedezést tettek Antequerában, ahol egy olyan régészeti lelőhelyet találtak, amely a paleolitikumba nyúlik vissza 


A sziklák elszíneződését nem a természet, hanem a paleolit korban itt élő emberek okozták. Fotó / Antequera városi tanácsa

Ez egy szabadtérbe nyíló barlang, ahol a festmények láthatók, amiknek kora 30 000 és 65 000 év között lehet. A helyszínt véletlenül fedezte fel egy család túrázás közben. Egy koponyát és több kerámiadarabot is találtak. A pontos helyszínt biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

Felfedezésüket jelezték a hatóságoknak, akik régészeket küldtek a helyszínre. A szakértők szerint a területen még sok a felfedezésre való lelet.


A barlang külső része, ahol a túrázó család észrevette a festéknyomokat. Fotó / Antequera városi tanácsa

Antequera, amely eddig a neolitikumi jól ismert Dolmenjeivel vált ismertté, több tízezer éves múltra tekint vissza, és megerősíti a paleolitikumban betöltött szerepét. 

A kőre rajzolt szimbólumokról, amelyek bizonyítják a több mint 30 000 évvel ezelőtt élt emberek jelenlétet, sajtótájékoztatón számolt be a város polgármestere, Manuel Barón, akit elkísért Manuel Romero önkormányzati régész, valamint Luis-Efrén Fernández és Pedro Cantalejo kutató régész.


Az egyik szakértő, aki elemezte az antequerai barlangban található leletet.   Fotó/ Antequera városi tanácsa

Ez a fajta nonfiguratív grafikai motívum, ahol a természetes üregek falára vas-oxidból nyert, festékből fújták, vagy permetezték a nonfiguratív, foltokból, lineáris vonásokból, rudakból és karcokból álló képeket. Hasonló alkotásokat Nerja barlangjaiban, valamint Ardales, Higuerón és Victoria (Rincón de la Victoria), Calamorro (Benalmádena), Pecho Redondo (Marbella) és La Pileta (Benaoján) barlangjaiban észleltek.
 


Kutatók vizsgálják az antequerai  barlang külső részét  Fotó/ Cadena SER

Ezzel a felfedezéssel Antequera csatlakozik a már több mint egy évszázada változatlan elméletet megrendítő kutatási folyamathoz.  Extremadurából, Portugáliából és a Kantábriai partvidékről származó üregekkel együtt Malaga tartomány a paleolit ​​művészet kormeghatározásának és értelmezésének igazi "laboratóriumává" vált.

A felfedezés helyét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Jelenleg az ország minden tájáról érkező szakértői csoport tanulmányozza a festéseket.A hely vizsgálata bekerült egy európai szintű kutatási projektbe is. A paleolitikumi festményfoltok mellett három lehetséges temetkezési helyet is találtak csontmaradványokkal és eszközökkel. Ezek a neolitikumból vagy a rézkorból származnának.

A lelet jelentőségét növeli, hogy összesen 300 paleolit kori ​​lelőhely ismert az egész világon.


Forrás: https://cadenaser.com/andalucia/2022/05/12/hallan-en-antequera-pinturas-rupestres-que-podrian-tener-hasta-65000-anos-de-antiguedad-ser-malaga/
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol