.

Afrikai óriáscsigákat akart Spanyolországba csempészniEgy nigériai származású spanyol állampolgár, óriáscsiga csempészeten bukott le Bilbaoban

 
Az óriáscsiga emberre közvetlen veszélyt nem jelent, de mint környezetidegen faj, jelentősen károsíthatja az őshonos ökoszisztémát.
 
Spanyolországban , az idegen fajok elterjedését hivatott meggátolni a 630/2013 királyi rendelet. Ennek  80. cikkelye tiltja az ilyen típusú faj egyedeinek birtoklását, szállítását,  kereskedelmét, terjesztését, fenntartását és tenyésztését.


A bilbaoi repülőtéren, a csomagok rutinszerű ellenőrzésénél vettek észre a nem mindennapi bőröndöt. A bőröndben egy kissebb 4.4 kg súlyú táska volt elhelyezve amelybe a nigériai származású nő, 22 élő afrikai óriáscsigát (Achatina Fulica) csomagolt.
 

A kifejlett csigák teste nagy, házuk akár 30 cm-esre is megnőhet, testtömegük elérheti a 0,5 kg-ot.  Az ide sorolt csigafajok a legnagyobbak a Földön.A csigák általában hímnősek, ez alól az Achatina fajok sem kivételek. Bármelyik két csiga képes szaporodni egymással, ilyenkor kölcsönösen megtermékenyítik egymást. Ezután képesek akár egy évig is tárolni a hím- és nőivarsejteket, hogy egy kedvezőbb időpontban rakjanak petét. A peték száma fajonként változó, az Achatina fajok képesek egyszerre akár 150-200 petét is rakni, melyeknek mérete körülbelül 0,5 cm.


A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (La Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza) úgy véli, hogy az óriás csiga komoly veszélyt jelent az őshonos csigafajokra, és azok élőhelyeire.

A spanyol nő a szállítmányt további tenyésztésre, majd értékesítésre szánta.
 


Forrás: https://noticias.eltiempo.es/los-peligrosos-caracoles-gigantes-llegan-espana/
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol