.

4200 éves templom maradványaira bukkantak Egyiptomban



Egyiptom korábbi régiségügyi minisztere és régésze, Záhi Havássz ismertette az ősi halotti templom részleteit a Kairótól délre található hatalmas nekropoliszban.


Havássz a szakkarai nekropoliszba érkezett újságíróknak elmondta, hogy a régészek feltárták a Neit királyné, II. Teti király felesége tiszteletére épített templomot, aki az i.e. 2345-től 2181-ig uralkodó hatodik dinasztia első fáraója volt.

A régészek találtak egy 5 méter hosszú papiruszt is, amely a Halottak könyvének szövegeit tartalmazza, amely varázslatok gyűjteménye, amelynek célja az elhunytak irányítása az ókori Egyiptom alvilágában, mondta Havássz.

Havássz azt is elmondta, hogy a régészek temetési kutakat, koporsókat és múmiákat tártak fel, amelyek az Újbirodalomig nyúlnak vissza, amely i.e. 1570 és i. e. 1069 között irányította Egyiptomot.
 
Legalább 22 darab temetkezési aknát tártak fel 12 méter mélyen, bennük több mint 50 fakoporsóval, melyek az Újbirodalomig nyúlnak vissza, mondta Havássz, aki Egyiptom legismertebb régésze.

Az Indiana Jones kalapjáról és az egyiptomi ősi helyszínekről szóló tévéműsorokból ismert Havássz elmondta, hogy a Teti piramis közelében található helyen több mint egy évtizede dolgoznak.
 
A szakkarai helyszín az ősi egyiptomi fővárosban, Memphiszben található nekropolisz része, amely magában foglalja a híres gízai piramisokat, valamint Abu-Szír, Dahsúr és Abu Ruwaysh kisebb piramisait. Memphisz romjait az 1970-es években az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Az elmúlt években Egyiptom erőteljesen népszerűsítette az új régészeti leleteket a nemzetközi médiában annak reményében, hogy minél több turistát csábítsanak az országba.

A létfontosságú turisztikai ágazat évekig tartó politikai zűrzavartól és erőszaktól szenvedett, amely egy 2011-es felkelést követett, amely megdöntötte Hoszni Mubárak autokrata rezsimjét.


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol