.

2020-ig több ezer elektromos töltőállomás épül Európában



Az elektromos autók terjedésének egyik nagy akadálya, hogy hatótávolságuk kicsi, a töltőállomások száma pedig csekély.


Ezen most több európai és amerikai autógyár együtt akar segíteni, közös töltőhálózat kiépítésével. A tankolási időt pedig pár percre szorítanák le nagy teljesítményű készülékekkel.


Tesla töltőállomás

Az elektromos autók elterjedését a magas áron kívül az is gátolja, hogy nem túl messze lehet egy töltéssel eljutni, kevés a töltőállomás és sokáig tart a töltés. Európai autógyárak egy csoportja most szövetséget készül kötni a töltés forradalmasítására.

A német közszolgálati Tagesschau.de tudósítása szerint a német Daimler, a BMW, a Volkswagen gyárak (az Audi és Porsche leányvállalatokkal), valamint az amerikai Ford szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös vállalkozásról. Az első ütemben 2017-ben Európa legfontosabb közlekedési útvonalai mentén 400 elektromos töltőállomást állítanának fel. Majd 2020-ig több ezer töltőállomáshoz férhetnek hozzá a fogyasztók.

A öltőállomásokat az autópályákon és a legfontosabb összekötő utak mellett építenék fel, hogy az akkumulátorokkal működő elektromos autók sokkal nagyobb távolságokra is eljussanak. A kezdeményezés párhuzamos azzal, hogy Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter 400 gyorstöltő állomás felszerelését tervezi autópálya-pihenőhelyeken. A német szövetségi állam 2020-ig 300 millió eurót szán a töltőhálózat javítására.


A megvalósult jövő

Az autógyárak ezzel a Tesla példáját követik, amely Európában már mintegy 744 töltőállomást üzemeltet mintegy 4700 férőhellyel, és eddig ingyen adta ügyfeleinek az áramot. (Ez jövőre az új ügyfelek számára megváltozik.) A német gyárak szövetsége nem tervezi az ingyenes tankolás bevezetését, az árakról azonban még nem tudtak nyilatkozni.

Az új töltőállomásokon a CSS-rendszerű csatlakozókat használják majd, 3500 kilowatt teljesítménnyel, és percek alatt 80 százalékra lehet majd feltölteni az akkumulátorokat – írják. Az otthoni töltés ezzel szemben 7-8 órán keresztül tart.

A német állam által néhány hónapja bevezetett 4000 eurós autónkénti támogatásra október végéig 5800 kérelem érkezett be – írják. A támogatás ellenére az elektromos autók terjedése lassan halad.

A német autóipart a dízelbotrány is felrázta, és egyre nagyobb hatótávolságú elektromos autókkal áll elő – írta a hír kapcsán a Süddeutsche Zeitung. Emlékeztetnek arra, hogy a Tesla állomásai csak 120 kilowatt teljesítménnyel töltenek, és fél óra alatt töltik meg 270 kilométeres távolságra elegendő energiával az akkumulátorokat.

A megbízható, ultragyors töltőállomás-hálózat fontos ahhoz, hogy az ügyfelek elfogadják és így az elektromos autó széles körben elterjedhessen – írják.


privatbankar

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol