.

20 éve két percen múlt az atomháború 


1995-ben a feledékenység majdnem atomháborúhoz vezetett


A kubai rakétaválság sokáig sokáig nyomasztotta atomháború rémével a Föld lakosságát. Ennél sokkal gyorsabban zajlott le, de majdnem sokkal csúnyább vége lett egy húsz évvel ezelőtti incidensnek; kevésen, konkrétan két percen, és az orosz vezetők idegein múlt csak, hogy a Föld nem változott egy nukleáris sivataggá.

1995. január 25-én egy orosz radarállomáson gyorsan mozgó objektumot észleltek a Barents-tenger fölött, ami az orosz határ irányába tartott. Az biztosan látszott rajta, hogy rakéta, de nem tudták azonosítani: nem kaptak értesítést semmilyen rakétakísérletről. Joggal gondolhatták, hogy az amerikaiak indítottak nukleáris támadást, mivel korábban is feltételezték, hogy ha támadnának, Norvégia irányából indítanák az akciót.


Brisz Jelcin irodájában és egy Trident rakéta indítása

Gyorsan kellett cselekedni; ha egy Trident rakétát egy atom-tengeralattjáróról indítanak norvég felségvizekről, a rakéta nagyjából tíz perc alatt elérheti Oroszország területét. Még nagyobb lett a rémület, amikor látták, hogy a rakéta fokozatai a fellövés után pontosan úgy váltak le, mint a Tridenteké. És pontosan Moszkva irányába tartott. Ekkor érkezett meg a riasztás az atomkofferre; a bőröndre, amivel Borisz Jelcin orosz elnök azonnal elrendelhette volna a nukleáris ellencsapást.

Tíz percen belül dönteni kellett arról, hogy megnyomja-e a piros gombot. Riadóztatták az orosz tengeralattjáró-parancsnokokat, harckészültséget rendeltek el, és a stratégiai parancsnokságot is értesítették, hogy álljanak készen a nukleáris ellencsapásra. Jelcin kivárt az utolsó pillanatig, hátha csoda történik.

Két perccel a várható becsapódás előtt a rakéta a tengerbe zuhant; a riadót lefújták.

Néhány órával később kiderült, hogy a rakétát csakugyan Norvégiából lőtték fel, de tudományos célból: az északi fényt akarták tanulmányozni vele. Az orosz kormányt már hetekkel korábban értesítették az eseményről, de ők egyszerűen elfelejtették továbbítani a hírt a radarállomások parancsnokainak.

Index-hu

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol