.

160 éve építették a Marbellai világítótoronyotTöbb éves tervezés és építkezés után, 1864. március 15- én kezdte meg működését a marbellai világítótorony . 


A régi világítótorony. amit egy épülethez támasztottak, amely a toronyőr otthonaként is szolgált. 

Az eredeti világítótornyot Antonio Molina malagai mérnök az 1850-es évek közepén tervezte. Magassága 11 méter, fényét 12 mérföld távolságból lehett látni.
Az eltelt évtizedek során sok minden változott a torony életében. Kezdetben a viágító berendezéseket a  Sautter francia cég termékeivel látták el. Ezeket az olívaolajjal, paraffinnal, majd később kőolajjal működtetett lámpákat kézzel kellett begyujtani. 

Ezt a primitív fényrendszert hivatott kiváltani a South Foreland Lighthouse toronynál (Anglia) 1858-ban elsőként üzembe helyezett villamosítás . A világon elsőként itt helyezték üzembe Frederick Hale Holmes vegyész által szabadalmaztatott elektromos ívlámpát. Ez a technológia jelentősen javította a világíótornyok a láthatóságát de csak 1944- ben alkalmazták a marbellai világítótoronynál.

50 évvel ezelőtt a torony jelentős átalakításra szorúlt  A tájat meghatározó sziluetjét körbe nőtte a város, szinte elveszett az épületek között. 1974-ben  a tornyot 29 méterrel magasították meg, így majdnem hároszor magasabb lett az eredetihez képest. Ezzel a módosítással már 22 mérföldről lehett látni ezt a jelzőfényt.

Az 1944-ben történt elektromos átalakítás lehetővé tette a világítótorony automatizálását, így már nincs szükség törönyőrre aki elvégzi a fény be és kikapcsolását. 
A toronyban jelenleg is karbantartási munkálatok folynak, de a környező területet is rendezik

A torony kinézete napjainkban

 

Forrás:   MalagaHoy
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol