.

A vikingek támadásai a mór uralom idején az Ibériai-félszigetenA vikingek a 9. és a 11. század között többször is megrohamozták az Ibériai-félszigetet.

A vikingek igen nyughatatlan népség volt a középkorban. Keskeny, gyors hajóikon nagy területeket jártak be és váratlan megjelenésük alkalmával gyilkoltak, raboltak. Összeszedték a könnyen mozgatható értékeket, lehetőleg ezüstöt, aranyat és  a helyiek őrülhettek, ha élve megúszták a támadást. A rablóhadjáratokban zsákmányolható kincsek motiválták az Ibériai-fésziget elleni támadásokat.

A kutatók három támadási hullámot ismernek, amelynek során a harcosok Marokkó északi részére is eljuthattak. Azt, hogy pontosan mit műveltek, arab és keresztény feljegyzésekből lehet tudni, régészeti leletek alig maradtak meg ebből az időszakból. A helyzetet ráadásul tovább bonyolítja az is, hogy az iszlám hódítók is abban az időszakban erősödtek meg a térségben, amikor a vikingek fosztogattak arrafelé.

 
A néphagyomány úgy tartja, hogy 844-ben a partra szálló vikingeket néhány száz bátor galíciai paraszt fogadta, és sikerült visszaverniük a támadásukat, ennek emlékére 1961 óta minden évben el is játsszák a nagyjelenetet, hajóstul, parasztostul és történelmileg hiteltelen szarvas sisakostul. A népi hősiesség mellett a feljegyzések szerint még Isten is besegített: egy helyi legenda szerint amikor a hosszúhajók megérkeztek a Masma folyó torkolatához, egy Gonzalo nevű püspök az ő segítségét kérte. Isten nem is késlekedett: rögtön szörnyű vihar kerekedett, a vikingek rablóhajói pedig elsüllyedtek. A helyiek nem örülhettek sokáig, a fosztogatások ugyanis a viking éra végéig tartottak, úgy tűnik, Gonzalo csak egyszer tudta megfékezni a vikingeket.

Ilyen hajókkal tatották rettegésben a tengerparti településeket

A córdobai emír Gonzalónál kevésbé jámbor eszközökkel vette fel a harcot a vikingek ellen: 844-ben jelentős haderővel, görögtűzzel vonult ellenük, és csaknem ezer harcossal végzett. A vikingek harminc hajót vesztettek, aki pedig nem volt hajlandó áttérni az iszlám hitre, felakasztották. 

Ezekről a kutatók arab és keresztény feljegyzésekből értesülhettek: néhány régészeti lelet arra utal, hogy a vikingek kikötőt tartottak fenn a galíciai partokon, és valószínűleg ott is teleltek át. 2014-ben néhány hosszúhajó horgonya került elő a partoknál.  García Losquiño, az Aberdeeni Egyetem régésze szerint valószínű, hogy a korai vikingek jóval több időt tölthettek az Ibériai-félszigeten, mint korábban hitték. 

Az első viking hadjáratok idejéről származó arab források elvesztek, és bár a 11. században megjelentek az elveszett iratok másolatai, ezek pontossága nem tisztázott, leginkább azért, mert a másolók kivonatolták az eredeti szövegeket, így az sem világos, hogy mit hagytak ki, mit tartottak belőlük kevésbé fontosnak.

Úgy tűnik, a vikingek itt nem akartak tartósan megtelepedni, mint a mai Írország, Skócia vagy Anglia területén: közel három évszázadon keresztül csak rabolni jártak ide.

Lerohanták a partmenti településeket
 
A rabszolgaüzlet is virágzott, de az itt foglyul ejtett emberekért általában váltságdíjat követeltek, ez származástól függően lehetett tetemes mennyiségű ezüst, de előfordult az is, hogy csak hétköznapi használati tárgyakat követeltek a foglyokért (ruhát, kardot, egy tehenet és némi sót). A vikingek otthonaiba is viszonylag kevés ibériai tárgy került vissza, ami azért is meglepő, mert az egész világból találtak ott különböző tárgyakat a kínai ezüstfonáltól a (valószínűleg) bizánci csiszolású lencsékig. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a kevés leletért az is felelős lehet, hogy hiába zsákmányoltak a vikingek sok ezüstöt és aranyat a kalifátusokban, ezeket javarészt beolvaszthatták (az ilyen leletek nem példa nélküliek, csak nagyon ritkák).

Az első viking támadás 844-ben történt, a második 859-ben, amikor egy nagyobb viking flotta támadta meg Galícia és Asztúria partjait. Ekkor már Ramiro fia, Orondo uralkodott, Galiciában, akit lekötött a mórok elleni hadjárat. A vikingeket a híres Ragnar Lodbrok fia, Vasbordájú Björn vezette. A hadjárat során eljutottak a mai Marokkó területéig is, ezt arab és ír beszámolók is megerősítik.

A harmadik hullám 968-ban érkezett Galíciába, ahol megintcsak raboltak foszogattak.  Ezt további kisebb támadások követték, de a jelek szerint 1050 után végleg véget értek a viking fosztogatások. 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china